Foto: AP/Scanpix

Sīrijas valdība paziņojusi, ka pie interneta sakaru pazušanas, kas sākās ceturtdien, vainojami “teroristi”, vēsta raidsabiedrība “Reuters”, atsaucoties uz vietējiem medijiem.

Varas iestādes nav vainojamas interneta atslēgšanā, bet datu kabeļiem ir "uzbrukuši teroristi", tāpēc vairākos reģionos pazudis internets, skaidro valsts mediji. Sīrijas komunikācijas ministrs paziņojis, ka atbildīgie dienesti meklē traucējumu iemeslu.

Ceturtdien pazudis internets 90% Sīrijas teritorijas, vēsta raidsabiedrība CNN. Tas noticis laikā, kad pienāca ziņas par valdības spēku un nemiernieku sadursmēm pie Damaskas lidostas. Raidsabiedrība BBC ziņo, ka līdz ar internetu pazuduši arī telefona sakari.

Damaskas lidostas zaudēšanai būtu spēcīgs psiholoģisks efekts pilsētas alavītiem, kuri ir valdošā režīma galvenais balsts. Viņi justos iesprostoti un bez iespējam doties prom, kauju svarīgo nozīmi skaidro CNN aptaujāts, atvaļināts ASV armijas eksperts. Viņš norāda, ka daļa alavītu varētu izšķirties par bēgšanu no valsts, bet citi kā vienīgo iespēju saskatīt stingrāku prezidenta Bašara al Asada režīma aizsargāšanā.

Vairums militāro lidaparātu gan izmanto bāzes citās valsts vietās, piebilst speciālists.

Mediji ziņoja, ka kauju dēļ ceturtdien bijis slēgts galvenais ceļš uz Damaskas lidostu. Reisus uz Damasku atcēla Apvienoto Arābu Emirātu un Ēģiptes lidsabiedrības.

Opozīcijas kaujinieki raidsabiedrībai BBC paziņojuši, ka uzbrukums lidostai ir sen plānot akcija, kuras mērķis ir sagrābt lidostu. Uzbrucēji esot kaujinieki no kādas Damaskas piepilsētas, kuri labi apbruņojušies ar sagrābtiem valdības spēku ieročiem.

Jau vēstīts, ka  Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar nevalstiskās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" ziņām, konfliktā bojā gājuši ir vairāk nekā 40 000 cilvēku.

Kopš sacelšanās sākuma
ANO Drošības padome
ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo
jau trīs reizes ANO rezolūcijas
Sīrijas
jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu
amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!