Foto: AFP/Scanpix

Ēģiptes prezidents Abdulfatahs al Sisi par propagandu nodēvējis džihādistu grupējuma "Islāma valsts" apgalvojumus, ka tas nedēļas nogalē Ēģiptes Sīnāja pussalā notrieca Krievijas pasažieru lidmašīnu, kurā gāja bojā 224 cilvēki.

Gaidāms, ka otrdien tiks sākta ar zīmolu "Metrojet" strādājošās Krievijas aviokompānijas "Kogalimavia" lidmašīnas "Airbus A-321", kas ar 217 pasažieriem un septiņiem apkalpes locekļiem sestdien nogāzās Sīnāja pussalā, tā dēvēto melno kastu ierakstu analīze, kas varētu palīdzēt noskaidrot, kādēļ notika traģēdija.

"Propagandu, ka tā [lidmašīna] nogāzās "Islāma valsts" dēļ, ir viens veids, kā kaitēt stabilitātei un drošībai Ēģiptē un Ēģiptes tēlam," Sisi teica intervijā Lielbritānijas sabiedriskajai raidorganizācijai BBC.

"Ticiet man, ka situācija Sīnāja pussalā un jo īpaši šajā ierobežotajā teritorijā, pilnībā atrodas mūsu kontrolē," sacīja Ēģiptes prezidents.

Iepriekš ASV nacionālo izlūkdienestu direktors Džeimss Klepers pirmdien paziņoja, ka viņa rīcībā nav "tiešu pierādījumu", ka lidmašīnas katastrofā Ēģiptē būtu vainojams terorisms. Viņš gan atzina, ka pilnībā "Islāma valsts" līdzdalību traģēdijā izslēgt nevar.

Ar džihādistu grupējumu "Islāma valsts" saistīta organizācija Ēģiptē drīz pēc katastrofas uzņēmās atbildību par lidmašīnas notriekšanu, tomēr Krievijas transporta ministrs Maksims Sokolovs paziņoja, ka šis apgalvojums nevar tikt uzskatīts par ticamu. Arī Ēģiptes puse jau iepriekš noraidīja tādus apgalvojumus.

Izmeklētāji pārbauda visus iespējamos katastrofas iemeslus, ekspertiem pārbaudot notikuma vietu. Izmeklēšanu vada Ēģipte ar Krievijas, "Airbus" un Īrijas, kur lidmašīna bija reģistrēta, līdzdalību.

Krievijas aviokompānija "Kogalimavia" uzskata, ka tās lidmašīnas "Airbus A 321" katastrofa Ēģiptē, kurā gāja bojā 224 cilvēki, varēja notikt tikai ārējas mehāniskas iedarbības dēļ. "Vienīgais izskaidrojamais iemesls var būt mehāniska iedarbība uz gaisakuģi," preses konferencē Maskavā pirmdien teica "Koglimavia" ģenerāldirektora vietnieks Aleksandrs Smirnovs.

"Apkalpe pilnībā zaudēja kontroli, un šī iemesla dēļ nebija neviens mēģinājums uzņemt sakarus un ziņot par ārkārtas situāciju," teica "Kogalimavia" ģenerāldirektora vietnieks. Aviolaineris "lidoja nekontrolēti - tas ir, tas nelidoja, tas krita", sacīja Smirnovs.

Lidmašīna veica čārterreisu no Šarmelšeihas Ēģiptē Sanktpēterburgu, un katastrofā gāja bojā visi 224 aviolainerī esošie cilvēki. Reisa pasūtītājs bija Krievijas tūroperators "Brisco". Pirms nogāšanās lidmašīna zaudēja sakarus ar gaisa satiksmes kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!