Foto: AFP/Scanpix

Sestdien notikušajās Slovākijas parlamenta ārkārtas vēlēšanās uzvarējusi ekspremjera Roberta Fico vadītā opozīcijā esošā kreisi centriskā partija "Virziens-sociāldemokrātija" ("Smer-SD"), iegūstot vairāk nekā pusi parlamenta deputātu vietu, liecina provizoriskie rezultāti.

Pēc visu biļetenu saskaitīšanas "Smer-SD" ieguvusi 44,41% balsu un 83 vietas parlamentā, svētdien paziņoja Slovākijas Statistikas birojs. Līdz ar to paredzams, ka Fico, kurš vadīja valdību no 2006. līdz 2010.gadam, atkal kļūs par premjeru.

Otrs lielākais vietu skaits ir līdzšinējā valdošajā koalīcijā ietilpstošajai Kristīgi demokrātiskajai kustībai (KDH) un jaunizveidotajai konservatīvajai partijai "Vienkāršie ļaudis un neatkarīgas personības" ( OĽaNO), kas katra ieguvusi 16 vietas parlamentā.

Tālāk seko līdzšinējā valdošajā koalīcijā ietilpstošās partijas: etnisko ungāru partija "Tilts" ("Most-Hid") ar 13 vietām, Slovāku demokrātiski kristīgā savienība - Demokrātiskā partija (SDKU-DS) ar 11 vietām un liberālā partija "Brīvība un solidaritāte" (SaS) ar 11 vietām.

Pārējie 20 saraksti nav pārvarējuši 5% barjeru iekļūšanai parlamentā.

Vēlēšanās piedalījās 59% no balsstiesīgajiem pilsoņiem.

Ārkārtas vēlēšanas notika, jo oktobrī Slovākijas parlaments izteica neuzticību labēji centriskajai premjerministres Ivetas Radičovas valdībai. Radičova atstāja SDKU-DS priekšsēdētāja amatu un pēc jaunās valdības izveidošanas gatavojas pamest politiku. Novembrī par SDKU-DS līderi tika ievēlēts ārlietu ministrs un ekspremjers Mikulāšs Dzurinda.

Kārtējām parlamenta vēlēšanām būtu bijis jānotiek 2014.gadā.

Parlamenta pilnvaru termiņš ir četri gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!