Foto: Human Rights Watch

Ukrainas pilsētā Slovjanskā, kas vairākus mēnešus atradās prokrievisko kaujinieku kontrolē, atrasts civiliedzīvotāju masu kaps un ir sākta līķu ekshumēšana, vēsta "Korrespondent.net".

Līdz šim ir atrasti astoņu cilvēku ķermeņi sadalīšanās stadijā, bet meklēšana turpinās, paziņojusi cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch" (HRW).

Vietējie iedzīvotāji organizācijas pārstāvjiem pastāstījuši, ka 11. jūnija rītā redzējuši, kā uz apbedījuma vietu atbraucis ekskavators, kurš izracis lielu bedri. Vēlāk ar kravas automašīnu atbraukuši divi militārā apģērbā tērpti vīrieši, kuri bedrē sametuši aptuveni 15 celofānā satītus cilvēku ķermeņus.

Daži vietējie izteikuši versiju, ka līķi atvesti no morga, jo Slovjanskā tai laikā daļa rajonu bija bez elektrības un saldējamās iekārtas nedarbojās. Paši kaujinieki iedzīvotājiem atklājuši, ka tie ir neatpazīti bojāgājušo ķermeņi. Vēl divi cilvēki redzējuši, ka kapu svētīt atvesti arī divi garīdznieki.

Pašlaik apbedījuma vietā strādā Ukrainas Iekšlietu ministrijas speciālisti, norāda "Korrespondent". Ieradušie arī cilvēki, kuri meklē savus radiniekus, kas pazuduši laikā, kad pilsētā saimniekoja separātisti.

Kāda sieviete HRW pastāstīja, ka kaujinieki 21. maijā nolaupīja viņas vīru. Nākamajā dienā viņa sava laulātā ķermeni atpazinusi morgā, tomēr kaujinieki nav ļāvuši mirstīgās atliekas savākt un apglabāt.

Cits vietējais, kurš ieradies vērot ekshumāciju, stāsta, ka meklē savu draugu, kurš pazudis pēc kautiņa ar kaujiniekiem.


Vēstīts, ka Ukrainas armija separātistu pārņemto Slovjansku ieņēma jūlija sākumā. Kaujinieki masveidā atkāpās uz Doņecku un Luhansku.

Ukrainas austrumu reģionos notiek sīvas kaujas. Drošības spēki pretterorisma operācijas ietvaros cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, kuri reģionā darbojas jau no aprīļa. Mediji ziņo, ka kaujiniekiem ierodas papildspēki, kā arī kaujas tehnika un ieroči no Krievijas. Tiek uzskatīts, ka nemierus atbalsta Kremlis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!