Foto: AP/Scanpix

Bijušais ASV izlūkdienestu līdzstrādnieks Edvards Snoudens, kurš nopludinājis slepenu informāciju par amerikāņu spiegošanas aktivitātēm un ir patvēries Krievijā, ir oficiāli lūdzis pagarināt Maskavas piešķirtā patvēruma termiņu, trešdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Lūguma iesniegšanu Krievijas Federālajam migrācijas dienestam apstiprināja Snoudena advokāts Anatolijs Kučerena. Līdzšinējā patvēruma termiņš beidzas 31. jūlijā.

Bēgļa pārstāvis nepaskaidroja, cik ilgi Snoudens vēlas palikt Krievijā un vai viņš vēlas kļūt par Krievijas pilsoni.

Snoudens jau iepriekš pavēstīja, ka 1. augustā beidzas gadu ilgais patvēruma termiņš, ko viņam piedāvāja Krievija, bet nepieciešamības gadījumā viņš, "protams, lūgtu par šī termiņa pagarināšanu".

Kā atgādina ziņu aģentūra "Reuters", iepriekš amerikāņu oficiālās amatpersonas ir paziņojušas, ka Snoudens jebkurā laikā var atgriezties ASV, bet tad viņam uzreiz nāksies stāties tiesas priekšā par izsekošanas programmu detaļu publiskošanu un ASV izlūkošanas specdienestu datu atmaskošanu.

Snoudens 2013. gada jūnijā britu laikrakstam "The Guardian" nodeva slepenu informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām, tostarp masveida telefonsarunu noklausīšanos un personu izsekošanu globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

ASV Snoudenam izvirzīja apsūdzības spiegošanā un valsts īpašuma zādzībā. ASV varas struktūras tad izsludināja viņu starptautiskajā meklēšanā.

Snoudens atrodas Krievijā, kur viņam piešķirts politiskais patvērums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!