Foto: F64

Reaģējot uz Krievijas kaujas lidmašīnām, šā gada laikā NATO lidmašīnas gaisā pacēlušās aptuveni 400 reizes, kas ir uz pusi vairāk nekā pērn, preses konferencē pirms 2. un 3.decembrī Briselē gaidāmās ārlietu ministru tikšanās paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Tomēr viņš arī atzina, ka "Krievijas kaujas lidmašīnu mācību lidojumi notiek starptautiskajā gaisa telpā, parasti bez starptautisko normu pārkāpšanas".

"Krievija aktīvi darbojas starptautiskajā gaisa telpā, bet nepārkāpj starptautiskās tiesību normas. Tomēr dažreiz tā izskatās pārāk agresīva," piebilda ģenerālsekretārs.

Viņaprāt, lidmašīnas "pietuvojas NATO robežām, pietuvojas NATO kuģiem, neieslēdz lidojumu retranslatorus, kas pieņem radio signālus un nosūta atbildes, neziņo par lidojumu plāniem un nekomunicē ar civilajiem gaisa satiksmes dispečeriem".

"Mēs aicinām Krieviju šos lidojumus veikt caurredzamākā režīmā, tādējādi samazinot nekontrolētu nelaimes gadījumu un militāro incidentu risku," paziņoja Stoltenbergs. "Dažreiz lidmašīnas pārkāpj NATO valstu gaisa telpu, līdz ar to tās pārkāpj starptautiskās normas, tomēr parasti viss notiek starptautiskajā gaisa telpā."

Tikmēr Krievijas Aizsardzības ministrija uzvērusi, ka Krievijas gaisa spēku lidmašīnas mācības veic starptautiskajā gaisa telpā, "pilnībā atbilstot starptautiskajām normām un praksei".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!