Foto: Itar-Tass/Scanpix
Starptautiskā sabiedrība izdara spiedienu uz Lībijas nemiernieku pagaidu valdību, pieprasot izsmeļošu atskaiti par bijušā valsts līdera pulkveža Muamara Kadafi bojāeju. ASV pieprasa atklātu izmeklēšanu, arī ANO aicina uz vispusīgu izmeklēšanu, sestdien vēsta BBC.

Pretēji musulmaņu paražām, ka mirušais jāapglabā līdz nāves dienas saules rietam, Kadafi bēres tika atliktas, jo valsts jaunā vadība vēl nav nonākusi pie kompromisa, ko darīt ar Kadafi mirstīgajām atliekām. Tiek pieļauts, ka viņu apglabās kāda slepenā vietā, lai viņa kaps nekļūtu par "svētceļojumu mērķi".  Tikmēr simtiem cilvēku gatavi gaidīt garajās rindās, lai apskatītu bijušā valsts līdera līķi, vēsta BBC.

Savukārt skaidrības par Kadafi nāves apstākļiem nav, norāda BBC. Lībijas pagaidu valdības pārstāvji paziņojuši, ka viņš saņēmis lodi galvā Sirtē notikušajā apšaudē starp viņam lojālajiem spēkiem un nemierniekiem. Publiskotie videomateriāli liecina, ka pulkvedi vilka pa pilsētas ielām. Zināms, ka sagūstīšanas brīdī pulkvedis vēl bija dzīvs. Viens no nemiernieku kaujiniekiem stāstījis BBC, ka tieši viņš atradis Kadafi, kurš slēpies drenāžas caurulē. Kadafi esot lūdzis nešaut, stāstījis kaujinieks.

Jaunā Lībijas vadība sola pulkveža un viņa nogalinātā dēla līķu pilnu medicīnisko ekspertīzi, lai noteiktu nāves iemeslus. Viens no pagaidu valdības līderiem Mahameds Sajehs raidorganizācijai BBC paudis šaubas, ka pulkvedis nogalināts tīšām, taču piebildis: "Pat ja viņš nogalināts tīšām, domāju, viņš to ir pelnījis."  

Tikmēr ANO pieprasa atklātu un vispusīgu Kadafi nāves izmeklēšanu. ANO cilvēktiesību komisāre Navi Pileja norādījusi, ka ir divi videomateriāli - vienā Kadafi ir dzīvs, otrā - miris, bet par to, "kas noticis laikā starp šiem diviem ar mobilo telefonu nofilmētiem momentiem, pastāv četras vai piecas versijas". "Tas izraisa ļoti lielas bažas," uzskata komisāre.  

Izmeklēšanu pieprasa arī starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International", bet Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs  paziņojis, ka Kadafi jau sen vairs nav leģitīms Lībijas līderis, taču viņa nāve "izraisa virkni jautājumu", tāpēc nepieciešama starptautiska izmeklēšana.

Savukārt NATO, kuras spēki uzbruka no gaisa Kadafi automašīnu kolonnai, paziņoja, ka alianses rīcībā nebija informācijas, ka vienā no mašīnām atrodas Kadafi. Automašīnu kolonna izbraukusi no Sirtes, kustējusies lielā ātrumā un mēģinājusi attīrīt sev ceļu, kolona vedusi daudz ieroču un munīcijas, kas radīja briesmas civiliedzīvotājiem - uzbrukuma iemeslus skaidroja NATO.

Par Kadafi atrašanos vienā no mašīnām NATO esot uzzinājusi jau pēc viņa sagūstīšanas, vēsta BBC.

Tāpat NATO paziņoja, ka 31.oktobri izbeigs septiņus mēnešus ilgušo militāro kampaņu Lībijā, ko uzsāka nemiernieku atbalstam. NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens paziņojis, ka, izbeidzot misiju Lībijā, NATO nodrošinās, ka parejas periodā nenotiek uzbrukumi civiliedzīvotājiem.


Jau ziņots, ka  Kadafi gāja bojā ceturtdien, apšaudē starp viņam uzticīgajiem kaujiniekiem un pagaidu valdības spēkiem . Kadafi tika sagūstīts savā dzimtajā pilsētā Sirtē un tik vests uz Misratas pilsētu.

Kadafi valdīja Lībijā kopš 1969.gada, kad apvērsumā no troņa gāza karali Idrisu. 2011. gada februārī valstī sākās protesti, kurus diktators vardarbīgi apspieda. Demonstrācijas izvērtās par sacelšanos un pilsoņu karu . Opozīcijas pusē nostājās pasaules lielvalstis. Militāro operāciju - civiliedzīvotāju aizsardzībai no Kadafi piekritējiem, uzsāka NATO. Lielā mērā pateicoties tai, tagadējā pagaidu valdība Nacionālā padome spēja pārņemt savā kontrolē lielāko valsts daļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!