Foto: Reuters/Scanpix
Ņujorkas viesnīcas "Sofitel" darbiniece no Gvinejas, kas apsūdz bijušo Starptautiskā valūtas fonda (SVF) izpilddirektoru Dominiku Strosu-Kānu izvarošanas mēģinājumā, ir sniegusi pirmo interviju presei un tajā pieprasa viņam piespriest cietumsodu.

"Viņa dēļ mani dēvē par prostitūtu. Es gribu, lai viņš dotos uz cietumu. Es gribu, lai viņš zinātu, ka ir vietas, kur nevar izmantot savu varu, kur nevar izmantot savu naudu," istabene sacīja ASV žurnāla "Newsweek" svētdien publicētā intervijā.

Ir gaidāms, ka istabene pirmdien piedalīsies telekompānijas ABC raidījumā "Good Morning America" ("Labrīt, Amerika") tieši nedēļu pirms tam, kad paredzēta nākamā tiesas sēde prāvā pret viņu.

"Es gribu taisnīgumu. Es gribu, lai viņš dotos uz cietumu. Dievs ir mans liecinieks - es stāstu patiesību no visas sirds. Dievs to zina. Un viņš [Stross-Kāns] to zina," sacīja istabene intervijā ABC, kuras fragmenti tika publicēti svētdien.

Istabene, kuras vārds netiek minēts, intervijā "Newsweek" sacīja, ka viņai nav draugu, ja neskaita tos, kas viņu izmantojuši, un viņa kļūdaini uzticējusies vienam no tiem, ļaujot piekļūt viņas banku kontiem.

Strosa-Kāna advokāti svētdien no jauna aicināja atcelt viņam izvirzītās apsūdzības un paziņoja, ka istabene organizē bezprecedenta mediju kampaņu un mēģina "uzkurināt sabiedrisko domu". Savukārt istabenes advokāts paziņoja, ka Strosa-Kāna advokāti iesaistījušies viņas "nomelnošanas kampaņā".

Istabene intervijā "Newsweek" sacīja, ka ieradusies uzkopt viesnīcas numuru. Kad viņa ienākusi viesnīcas numurā, viņa ieraudzījusi kailu vīrieti ar baltiem matiem - Strosu-Kānu, atvainojusies un mēģinājusi aiziet, bet vīrietis sagrābis viņu aiz krūtīm un aizvēris durvis.

Istabene stāstīja, ka Stross-Kāns pēc tam mēģinājis nospiest viņu uz ceļiem, sagrābis viņas galvu un mēģinājis iebāzt savu dzimumlocekli viņai mutē. "Es piecēlos, spļaudījos un metos prom no turienes. .. Es biju nobijusies. Es negribēju zaudēt darbu," stāstīja Strosa-Kāna apsūdzētāja. Viņa sacīja, ka incidents viesnīcas numurā ildzis nepilnu stundas ceturksni.

62 gadus vecajam Strosam-Kānam ir izvirzītas septiņas apsūdzības saistībā ar viņam inkriminētu mēģinājumu maijā izvarot 32 gadus vecu Ņujorkas viesnīcas "Sofitel" darbinieci no Gvinejas. Lietā pret viņu radās problēmas, kad prokurori izteicās, ka šī sieviete vairākkārt melojusi ar zvērestu apstiprinātās liecībās.

Prokurori arī sacījuši, ka istabene sniegusi nepatiesu informāciju nodokļu un patvēruma pieprasījuma veidlapās, tostarp par grupveida izvarošanu Gvinejā, un arī tas radot šaubas par viņas apgalvojumu patiesumu.

Pēc presē nokļuvušām ziņām par šīm prokuroru šaubām tiesa Ņujorkā 1.jūlijā mīkstināja drošības līdzekli seksuāla rakstura noziegumos apsūdzētajam Strosam-Kānam, atceļot viņam mājas arestu, tomēr liedzot izbraukt no Amerikas Savienotajām Valstīm.

Laikraksts "New York Times", atsaucoties uz lietai tuviem ziņu avotiem tiesu aprindās, iepriekš vēstīja, ka Strosa-Kāna lietā saistībā ar apsūdzībām izvarošanas mēģinājumā ir radušās šaubas par cietušās istabenes apgalvojumu patiesumu.

Saskaņā ar istabenes teikto Stross-Kāns 14.maijā viņu mēģinājis izvarot savos viesnīcas apartamentos. Savukārt amatpersonas laikrakstam pavēstīja, ka vienas dienas laikā pēc šī notikuma istabene runājusi pa telefonu ar vīrieti, kurš ieslodzīts par 180 kilogramu marihuānas glabāšanu, un apspriedusi to, kāds labums būtu no Strosa-Kāna apsūdzēšanas.

Vārdā neminētais vīrietis ir viens no vairākiem cilvēkiem, kas pēdējos divos gados pārskaitījuši uz šīs sievietes bankas kontu apmēram 100 tūkstošus ASV dolāru (50 tūkstošus latu).

Strosa-Kāna lietā ir parādījušies negaidīti atklājumi par šīs istabenes politiskā patvēruma lūgumu un viņas iespējamiem sakariem ar noziedzīgām darbībām, tostarp narkotiku tirdzniecību un naudas atmazgāšanu, sacīja viens no ziņu avotiem.

Laikraksts izteica pieņēmumus, ka lieta ir problemātiska un juristi apspriež Strosam-Kānam izvirzīto kriminālapsūdzību iespējamu atsaukšanu.

Stross-Kāns 14.maijā tika aizturēts Ņujorkas Džona Kenedija lidostā. 15.maijā ASV prokuratūra viņam izvirzīja apsūdzības par kriminālu seksuālu aktu, izvarošanas mēģinājumu un nelikumīgu brīvības atņemšanu.

19.maijā Stross-Kāns paziņoja, ka nekavējoties atkāpjas no SVF izpilddirektora amata, jo vēlas visu uzmanību pievērst sava nevainīguma pierādīšanai, kā arī tādēļ, lai pasargātu SVF un savu ģimeni.

Stross-Kāns 21.maijā pret drošības naudu tika atbrīvots no apcietinājuma Ņujorkas Raikersailendas cietumā un viņam bija jāuzturas mājas arestā Ņujorkā. Viņš noliedz visas izvirzītās apsūdzības.

Arī franču rakstniece un žurnāliste Tristana Banona apsūdz Strosu-Kānu izvarošanas mēģinājumā, kas esot noticis 2003.gada februārī kādā dzīvoklī Parīzes centrā.

SVF vadītājs tika uzskatīts par Francijas Sociālistu partijas potenciālo kandidātu nākamgad paredzētajās šīs valsts prezidenta vēlēšanās, un tika prognozēts, ka viņam būtu izredzes uzvarēt pašreizējo prezidentu Nikolā Sarkozī. Seksa skandāls un ierosinātā krimināllieta ir iznīcinājušas Strosa-Kāna cerības iegūt Francijas valsts vadītāja amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!