Foto: Reuters/Scanpix
Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) svētdien paziņoja, ka izpilddirektora pirmais vietnieks Džons Lipskis pildīs SVF vadītāja pienākumus līdz noskaidrosies situācija ar izpilddirektoru Dominiku Strosu-Kānu, kuram ASV izvirzītas apsūdzības par kriminālu seksuālu aktu, izvarošanas mēģinājumu un nelikumīgu brīvības atņemšanu.

SVF preses dienestā paziņoja, ka Lipskis svētdien ir ticies ar fonda valdes locekļiem, lai informētu viņus par notikumu attīstību. Valde uzrauga fonda ikdienas darbu.

Ievērojot SVF pieņemtās procedūras, izpilddirektora pirmais vietnieks Džons Lipskis, pildīs izpilddirektora pienākumus, skaidroja SVF, piebilstot, ka fonds turpinās darbu ierastajā kārtībā.

Lipskis svētdien ieradās Vašingtonā, kur vadīja neformālu valdes sanāksmi.

62 gadus vecais Stross-Kāns sestdienas vakarā tika aizturēts Ņujorkas Džona Kenedija lidostā, kad bija iekāpis aviokompānijas "Air France" lainerī, kam bija paredzēts izlidot uz Parīzi, paziņoja Ņujorkas policijas preses sekretārs Pols Brauns.

Viņš teica, ka saņemta sūdzība no 32 gadus vecas viesnīcas istabenes, kurai uzdots uzkopt Strosa-Kāna apartamentus viesnīcā "Sofitel" Ņujorkas Taimskvērā. Viņai teikts, ka numurā neviena nav. Viņa iegājusi numurā sestdien aptuveni pulksten 13 pēc vietējā laika (20 pēc Latvijas laika). Pēkšņi SVF izpilddirektors kails iznācis no vannas istabas, pieskrējis pie viņas, ievilcis viņu guļamistabā un mēģinājis izvarot..

Strosam-Kānam, kuram nav diplomātiskās imunitātes, svētdien prokurori izvirzīja apsūdzības par kriminālu seksuālu aktu, izvarošanas mēģinājumu un nelikumīgu brīvības atņemšanu. Svētdien Stross-Kāns stāsies Manhetenas tiesas priekšā un viņam varētu tikt noteikts drošības līdzeklis apcietinājums.

Pēc policijas sniegtās informācijas, istabene teikusi, ka viņai izdevies izrauties, bet Stross-Kāns atkal viņu notvēris, ievilcis vannas istabā un piespiedis veikt orālā seksa aktu. Pēc tam sievietei izdevies izbēgt no numura un viņa par notikušo pastāstījusi citiem viesnīcas darbiniekiem, kas izsaukuši policiju.

Kad policisti ieradušies, Stross-Kāns steigā jau bija pametis viesnīcu, atstājot tajā mobilo tālruni un citas personiskās mantas.

"Ņujorkas policijas departamentā saprata, ka viņš ir aizbēdzis, tomēr viņš bija atstājis savu mobilo telefonu un citas personiskās mantas," klāstīja Brauns. "Uzzinājām, ka viņš ir "Air France" lidmašīnā. Lidmašīna tika aizkavēta," notikumus pirms SVF vadītāja aizturēšanas un nopratināšanas atstāstīja policijas pārstāvis.

Svētdien Berlīnē Strosam-Kānam bija plānots tikties ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, lai apspriestu finansiālās palīdzības sniegšanu Grieķijai. Vācijas valdība paziņoja, ka tikšanās ir atcelta un SVF nesūtīs uz Berlīni citu pārstāvi. SVF apsver kā rīkoties esošajā situācijā un kuru no fonda pārstāvjiem sūtīt uz ieplānotajām sanāksmēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!