Foto: AFP/Scanpix

Spēcīgās vētras "Bopha", kas piemeklējusi Filipīnas, upuru skaits turpina pieaugt, glābējiem sasniedzot stihijas skartos reģionus. Bojā gājuši ir vismaz 230 cilvēku, bet vairāki simti ir pazuduši, trešdien vēsta aģentūra "Reuters".

Vissmagāk ir cietusi Kompostelas province Mindanao salas austrumos. Andapas pilsētiņā strauji parādījušies plūdi laupījuši vismaz 43 dzīvības, kad no kalnu nogāzēm plūstošs ūdens un dubļi “aprija” ciema skolu un pasākumu zāli, kas kalpoja kā pagaidu patvēruma centri, vēsta BBC. 

“Viņi domāja, ka ir drošā zonā, bet viņi nezināja, ka ūdens straumes ies savu ceļu,” BBC citē Kompostelas ielejas provinces gubernatora Arturo Uja medijiem sacīto. Ceļu uz pilsētu aizšķērso sanesumi, bet armija plānojot teritorijai piekļūt ar helikopteriem.


Amatpersonas norāda, ka uz postījumu zonām tiks nosūtīti līķu maisi un cita ārkārtas palīdzība. “Ķermeņi Ņūvbatanā ir atstāsti atklāti guļam uz zemes, un mēs negribam riskēt ar slimību izplatību,” aģentūrai AFP atklāja sociālās labklājības sekretāre Korazona Solimana.

Smagi cietusi ir arī blakus esošā Austrumdavao province, kur gājuši bojā vismaz 50 cilvēki. Ceļi uz daudzām pilsētām ir nobloķēti kritušu koku un sabrukušu tiltu dēļ, ziņo vietējie mediji. Kādā pilsētiņā nopietni izpostīti 95% ēku, 23 cilvēki ir noslīkuši, vai saspiesti zem krītošiem kokiem un ēku drupās.

Desmitiem cilvēku glābēji izvilkuši no dubļiem, daudzi no tiem tagad ārstējas evakuācijas centros un slimnīcās.

Jau vēstīts, ka vairāk nekā 40 000 cilvēku ir pārvietoti uz pagaidu patvērumiem spēcīgā taifūna “Bopha” dēļ, kurš plosās Filipīnu dienvidu daļā.

“Tas varētu būt stiprākais [taifūns], kas šogad piemeklē valsti. Bet mēs varam samazināt postījumus un minimizēt upurus, ja palīdzēsim cits citam,” BBC citē Filipīnu prezidenta Beninjo Akino pirmdien paziņoto.

“Bopha” sasniedza Mindanao piekrasti agri otrdienas rītā ar lietusgāzēm un 210 kilometru stundā spēcīgām vēja brāzmām. Vētras dēļ ir plaši elektroenerģijas piegādes pārrāvumi, transporta problēmas un plūdu, kā arī zemes noslīdējumu risks.

600 kilometru platās vētras epicentrs virzās uz rietumiem ar ātrumu 26 kilometri stundā, paredzams, ka “Bopha” šķērsos Filipīnu dienvidu un centrālās provinces, pirms ceturtdien sasniegs Dienvidķīnas jūru.

Pirms gada taifūnā “Washi” Filipīnās gāja bojā vairāk nekā 1500 cilvēku. Daudzi no tiem gulēja, kad no krastiem strauji izgāja pārplūdušās upes, radot zemes nogruvumus.

Filipīnas ik gadu piemeklē vairāki taifūni un tropiskās vētras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!