Foto: AFP/Scanpix

Teksasas slimnīcas mediķim konstatēta saslimšana ar Ebolas vīrusu, kas ir otrais ASV teritorijā diagnosticētais inficēšanās gadījums.

Teksasas štata Veselības aprūpes departaments paziņoja, ka sākotnējās pārbaudēs inficēšanās ar Ebolas vīrusu konstatēta mediķim Teksasas Prezbiteriešu slimnīcā Dalasā, kur medicīniskā palīdzība sniegta ar Ebolas vīrusu inficētam libērietim Tomasam Ērikam Dankanam, kas trešdien nomira. Dankanam inficēšanās konstatēta ASV teritorijā, pēc ierašanās no Libērijas.

Inficētais mediķis bijis iesaistīts Dankana ārstēšanā, taču sīkāka informācija netiek izpausta.

Mediķis piektdienas vakarā ziņoja par vieglu drudzi, pēc kā viņš izolēts un viņam veiktas pārbaudes. Sākotnējās analīzes apstiprinājušas inficēšanos ar Ebolas vīrusu.

Teksasas štata Veselības aprūpes departaments apzinājis visus cilvēkus, kas bijuši kontaktā ar inficēto mediķi, lai viņus uzraudzītu.

Saslimušais mediķis, veicot inficētā libērieša aprūpi, vienmēr bija tērpies pilnā bioloģiskās aizsardzības tērpā, norāda eksperti, atzīstot, ka šis fakts rada bažas.

Pēc CNN ziņotā, ar Ebolas vīrusu inficējusies viena no medmāsām, kas aprūpēja Dankanu.

Lai nepieļautu Ebolas vīrusa tālāku izplatīšanos ASV, piecās lidostās tiks uzsāktas starptautisko pasažieru pārbaudes.

No sestdienas ceļotāji no vīrusa skartajām valstīm tiek pārbaudīti Ņujorkas Džona F. Kenedija Starptautiskajā lidostā, bet nākamās nedēļas laikā pārbaudes tiks ieviestas arī Ņuarkas, Čikāhas O’Hara, Vašingtonas Dalesa un Hārtsfīlda-Džeksona Atlantas starptautiskajā lidostā.

Šajās piecās lidostās tiek apkalpoti 94% pasažieru, kas ASV ielido no Gvinejas, Libērijas un Sjerraleones, kur plosās Ebolas vīruss.

Pasažieriem, kas ielidos no šīm valstīm, tiks mērīta ķermeņa temperatūra, novērtēts veselības stāvoklis un viņi tiks iztaujāti par veselību un iespējamu kontaktēšanos ar inficētiem cilvēkiem.

Aizdomu gadījumā iebraucēji tiks nogādāti uz tuvējām slimnīcām.

Rietumāfrikā no Ebolas vīrusa miruši jau vairāk nekā 4000 cilvēku. Vissmagāk nāvējošā slimība skārusi Libēriju, Sjerraleoni un Gvineju.

Ar Ebolas vīrusu var saslimt pēc nonākšanas kontaktā ar saslimuša cilvēka ķermeņa šķidrumiem. Vīrusa inkubācijas periods ir divas līdz 21 diena, kuru laikā simptomi - drudzis, vemšana un caureja - var neizpausties.

Šobrīd nav pieejama vakcīna vai zāles pret Ebolas vīrusu. Ir tikai eksperimentālā stadijā esošas zāles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!