Foto: AFP/Scanpix

Tīmeklī ceturtdien ievietots video, kurā redzami vairāki dienu iepriekš Sīrijas nemiernieku nolaupītie ANO miera uzturētāji. Video viens miera uzturētājs stāsta, ka viņi ir drošībā.

Londonā bāzētās sīriešu aktīvistu organizācijas "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) publiskotajā video redzami seši uniformās tērpti ANO Norobežošanās novērošanas spēku (UNDOF) karavīri, kā arī viens virsnieks, kurš uzdodas par ANO filipīniešu bataljona karavīru.

Nemiernieki ANO miera uzturētājus - Filipīnu karavīrus - nolaupīja trešdien, kad tie veica patrulēšanu Golānas augstienēs līdzās Sīrijas un Izraēlas pamiera līnijai. Nemiernieku gūstā nonācis 21 ANO misijas karavīrs.

Filipīniešu bataljona kapteinis sacīja, ka viņi ceļojuši uz Džamlu, kas tikusi bombardēta un kur sprāguši artilērijas šāviņi. Vietējie iedzīvotāji palīdzējuši viņiem nokļūt drošībā.

Miera uzturētāji nogādāti dažādās vietās, lai "garantētu mums drošību", sacīja kapteinis, piebilstot, viņiem sarūpēta pārtika un ūdens.

Miera uzturētāju nolaupīšana izraisījusi starptautisku nosodījumu, pastāvot bažām, ka vēl citas valstis varētu atsaukt savus karavīrus no ANO misijas, kurai jau tagad trūkt miera uzturētāju.

Nolaupītāji paziņojuši, ka filipīniešu miera uzturētāji tiks atbrīvoti tikai pēc tam, kad Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam lojālie spēki atstās Džamlas ciematu Deras provincē, Sīrijas dienvidos.

Nolaupītāji arī pārmeta ANO spēkiem nostāšanos Izraēlas pusē.

"Nolaupīšana, visticamāk, pārliecinās valstis, kuras piedalās šajos [ANO miera uzturēšanas] spēkos, vest savus karavīrus mājās, kas, bez šaubām, radītu bīstamu vakuumu" demilitarizētajā zonā Golānas augstienēs, aģentūrai AFP norādīja kāda Izraēlas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Golānas augstienes Izraēla okupēja 1967.gada Tuvo Austrumu kara laikā un 1981.gadā anektēja.

UNDOF tika izveidoti 1974.gada maijā, lai uzraudzītu vienošanos par uguns pārtraukšanu starp Izraēlu un Sīriju, kas tika noslēgta pēc 1973.gada kara.

Pašlaik UNDOF sastāvā ir aptuveni 1000 karavīru.

Oficiāli Izraēlas un Sīrijas starpā joprojām ir karš, tomēr ap abu valstu starpā noteikto pamiera līniju jau gadiem ilgi pamatā valdījis miers. Tomēr pēdējā laikā dažādu incidentu skaits Golānas augstienēs ir pieaudzis.

Pirms Sīrijas konflikta izraisīšanās abu valstu līderi mēdza izteikties par iespējamību atsākt sarunas. Arī mediji ziņoja par dažādām Golānas augstieņu jautājuma noregulēšanas alternatīvām. Tomēr patlaban pilsoņkara apjomus sasniegušā Sīrijas dumpja dēļ šo nodomu īstenošana šķiet mazticama.

Izraēlas laikraksts "Yediot Aharonot" vēsta, ka Izraēlas amatpersonas ir satraukušās par ANO spēku iespējamo izformēšanu un teroristu grupējumu iefiltrēšanos demilitarizētajā zonā starp Izraēlas un Sīrijas kontrolētajām teritorijām.

Sīrijas konflikts ilgst jau kopš 2011.gada marta. ANO lēš, ka konfliktā dzīvību zaudējuši aptuveni 70 000 cilvēku, bet bēgļu gaitās no nemieru pārņemtās valsts jau devies miljons cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!