Foto: AFP/Scanpix
Par terora aktiem Norvēģijā aizdomās turētais šīs valsts pilsonis Anderss Berings-Breiviks uzbrukuma plānus kalis deviņus gadus, vēsta ziņu aģentūra "Ria Novosti", atsaucoties uz Norvēģijas mediju ziņoto.

Par to ļauj spriest Beringa-Breivika "manifests", ko viņš pats esot ievietojis internetā dažas stundas pirms asiņainajiem darbiem. Dokumentā esot pieraksti uz 1500 lappusēm. "Manifests" esot sadalīts četrās daļās. Vienā no tām daļēji aprakstīts bumbas izgatavošanas process.

Pēdējais ieraksts veikts piektdien, 22.jūlijā, mazāk nekā trīs stundas pirms sprādziena Oslo valdības ēku rajonā. "Tas būs mans pēdējais sūtījums. Tagad ir piektdiena, 22.jūlijs, laiks ir plkst.12.51," par dokumentā teikto vēsta "Ria Novosti".

Raidorganizācija BBC savukārt vēsta, ka Berings-Breiviks paziņojis, ka savu uzbrukumu uzskata par "zvērīgu, bet nepieciešamu gājienu". Viņa advokāts paziņojis, ka Berings-Breiviks plāno pirmdien tiesas sēdē paskaidrot savas rīcības motīvus.

BBC ziņo, ka bojā gājušo skaits Norvēģijā pēc sprādziena Oslo valdības ēku kompleksa tuvumā un šaušanas jauniešu nometnē sasniedzis 97 cilvēkus. Septiņi cilvēki gājuši bojā sprādzienā Oslo, bet pārējie nometnē.

Daži nometnes dalībnieki tiek uzskatīti par bez vēsts pazudušiem. Tiek pieļauts, ka viņi ir noslīkuši, kad peldus mēģināja tikt prom no salas, tādejādi mēģinot izvairīties no lodēm.

Svētdien visā Norvēģijā paredzēti pasākumi bojā gājušo piemiņai.

Jau vēstīts, ka Norvēģijā piektdien notika sprādziens galvaspilsētas Oslo valdības ēku rajonā, un kāds vīrietis policista formā atklājis uguni valdošās partijas jauniešu vasaras nometnē, nogalinot vairāk nekā 80 cilvēkus, informēja amatpersonas un plašsaziņas līdzekļi.

Vīrietis, kurš šāva jauniešu nometnē, ir aizturēts. Tas ir 32 gadus vecais Bērings-Breivīks, kuram ir sakari ar galēji labējiem grupējumiem. Pēc policijas amatpersonu teiktā, sprādziens Oslo un apšaude nometnē, visticamāk, ir savstarpēji saistīti.

Berings-Breiviks atzinis savu līdzdalību apšaudē valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Utoia salā netālu no galvaspilsētas Oslo. Nopratināšanā Berings – Breiviks atzinies, ka tieši viņš, izmantojot divus šaujamieročus, sarīkojis nežēlīgo apšaudi uz salas.

Norvēģijas premjers Norvēģijas premjers Jenss Stoltenbergs notikušo nodevēja par murgu un nacionālo traģēdiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!