Foto: AFP/Scanpix

Tuaregu separātisti ir gatavi atbalstīt Francijas militāro intervenci Mali, iesaistoties cīņā pret saviem bijušajiem sabiedrotajiem islāmistiem, pirmdien paziņoja viens no tuaregu līderiem.

"Mēs esam gatavi palīdzēt, mēs jau esam iesaistījušies cīņā pret terorismu," aģentūrai AFP telefoniski no Tinzavatanes pilsētas Mali ziemeļos teica tuaregu Azavadas Nacionālās atbrīvošanās kustības (MNLA) pārstāvis Musa ag Azarids.

"Mēs varam darīt to, kas nepieciešams.. Mums ir cilvēki, ieroči un pirmām kārtām vēlēšanās atbrīvot Azavadu no terorisma," sacīja Azarids.

Viņš arī uzsvēra, ka MNLA "nevēlas redzēt Mali armiju Azavadā bez iepriekšējas vienošanās [par autonomiju tuaregiem] starp abām pusēm. Mēs esam gatavi sarunām, kuru nolūks ir atrast risinājumu".

Tuaregu nemiernieki un islāmistu grupējumi, izmantojot 22.martā Mali notikuša militāra apvērsuma radīto krīzi, triecienuzbrukumā iekaroja valsts ziemeļus. Tuaregu izveidotā Azavadas Nacionālās atbrīvošanas kustība (MNLA) iekarotajā teritorijā 6.aprīlī proklamēja neatkarīgu valsti Azavadu, kuru neviens nav atzinis.

Pēc Mali ziemeļu iekarošanas islāmistu un tuaregu alianse izjuka. Islāmisti ieņēma šīs teritorijas galvenās pilsētas, ieviesa brutālu šariata versiju un iznīcināja senas svētnīcas Timbuktu pilsētā, izpelnoties starptautisku sašutumu.

Mali pagaidu prezidents Dionkunda Traore ceturtdien ANO lūdza Francijas prezidentam Fransuā Olandam militāru palīdzību, kas palīdzētu apturēt islāmistu nemiernieku virzīšanos uz priekšu, un kopš piektdienas Francijas aviācija dod triecienus islāmistiem, tādējādi atbalstot Mali armiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!