Foto: morgueFile
Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans apsūdzējis Franciju genocīdā pret alžīriešiem. Tā politiķis apzīmējis franču armijas darbības Alžīrijā laikā no 1945.gada līdz 1962.gadam, kad šī Āfrikas valsts ieguva neatkarību.

Erdogans esot paziņojis ka Francija kopš 1945.gada noslepkavoja 15% Alžīrijas iedzīvotāju. "Tas ir genocīds," sacījis premjers.

Ceturtdien Francijas parlamenta apakšpalāta pieņēma likumprojektu, kas kriminalizē armēņu genocīda noliegšanu. Turcija par šādu rīcību pauda sašutumu un solīja vērsties pret Franciju. Turki jau atsaukuši no Parīzes savu vēstnieku.

Jau vētīts, ka vairāk nekā 20 valstis, tostarp arī Francija, ir atzinušas 1915.gada notikumus par genocīdu pret armēņiem. Par armēņu genocīda sākumu uzskata 1915.gada 24.aprīli, kad Osmaņu impērijas amatpersonas Konstantinopolē apcietināja dažus sabiedrībā pazīstamus armēņus. Vēlāk impērijas armija īstenoja armēņu izlikšanu no viņu dzīvesvietām, lai vestu piespiedu kārtā vairākus simtus kilometru garā gājienā uz tuksnešainu apvidu mūsdienu Sīrijā.

Mūsdienās daudzas valstis šo prettiesisko rīcību oficiāli ir atzinušas par pirmo genocīdu pasaulē un tas ir otrais pētītākais genocīds vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!