Foto: AFP/Scanpix

Turcijas parlaments ceturtdien atļāvis armijai uzsākt militāras darbības Sīrijas teritorijā, pēc tam, kad Sīrijas armijas izšauti lādiņi trešdien Turcijas teritorijā nogalināja piecus cilvēkus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Lēmums, kuru atbalstījuši 320 deputāti, bet pret bija 129, atļauj armijai rīkot triecienus pa mērķiem Sīrijā. Ministru prezidenta vietnieks Besirs Atalajs uzsver, ka lēmumam ir preventīvs raksturs un tā neesot atļauja karam.

Slēgtajā ārkārtas sēdē pieņemtais dokuments atļauj rīkot militāras operācijas, ja to pieprasa valdība, viena gada garumā. Tomēr prioritāte ir rīkoties, saskaņojot darbības ar starptautiskajām organizācijām, norāda Atalajs.

”Šis nav kara mandāts, bet tas ir mūsu rokās, lai izmantotu, ja Turcijai būs nepieciešams aizsargāt savas intereses,” Atalajs paziņojis televīzijas uzrunā. Amatpersona arī norāda, ka Sīrija ir uzņēmusies atbildību par turku civiliedzīvotāju bojāeju. ”Sīrijas puse atzina savu nodarījumu un ir atvainojusies,” BBC citē Atalaju.

Atalajs arī paziņoja, ka trešdienas vakarā ANO runājusi ar Sīrijas pārstāvjiem, kuri esot apliecinājuši, ka nekas tamlīdzīgs vairs neatgadīsies.

Pēc trešdienas apšaudes Turcija aicināja ANO Drošības padomi nekavējoties rīkoties, lai apturētu Sīrijas ”agresiju”. Ārkārtas tikšanos Turcijas atbalstam jau sarīkoja NATO, pieprasot Sīriju ”nekavējoties pārtraukt tādas agresīvas darbības pret [alianses] sabiedroto”. Sīriju nosodījušas ASV, Lielbritānija, Francija un Eiropas Savienība (ES).

Krievija, kura ir Sīrijas prezidenta Bašara al Asada sabiedrotā, aicinājusi Damasku oficiāli paziņot, ka pārrobežas uzbrukums bija ”traģisks negadījums”, kas neatkārtosies.


Jau vēstīts, ka no Sīrijas teritorijas raidīti šāviņi trešdien nogalināja piecus cilvēkus Turcijas pilsētā Akčakalē. Turcija uz to trešdienas vakarā atbildēja ar Sīrijas teritorijas apšaudi. Ceturtdien Turcijas armija apšaudi turpinājusi. Cilvēktiesību aizsardzības grupa ”Sīrijas Cilvēktiesību observatorija” ceturtdien ziņoja, ka Turcijas apšaudē gājuši bojā vairāki Sīrijas karavīri.

Sīrijas konflikts turpinās jau kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pāraugusi bruņotā nemiernieku un valdošā prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Režīms uzsver, ka cīnās pret bruņotiem teroristiem, kurus atbalsta ārvalstis. Saskaņā ar ANO datiem, konfliktā gājuši bojā jau vairāk nekā 20 000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna.

Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!