Foto: AFP/Scanpix

Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans ceturtdien "pēdējo reizi" brīdināja protestētājus, aicinot viņus doties prom no Stambulas centrā esošā Gezi parka, kas kļuvis par plašo protestu epicentru.

"Es izteikušu pēdējo brīdinājumu - mātes, tēvi, lūdzu, gādājiet, lai jūsu bērni dodas prom no šīs vietas," televīzijas tiešraidē uzsvēra Erdogans."Gezi parks nepieder okupantiem. Tas pieder visiem."

Premjers arī mudināja vides aktīvistus pamest parku, lai policija to varētu atbrīvot no "nelegālajām organizācijām".

"Neapbēdiniet mūs vēl vairāk, atbrīvosim Gezi parku un atdosim to tā likumīgajiem īpašniekiem, Stambulas ļaudīm," aicināja Erdogans.

Savukārt Turcijā pie varas esošās Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) priekšsēdētāja vietnieks Huseins Čeliks atzina, ka partija ir atvērta ierosinājumam rīkot referendumu par plašus protestus izraisījušo ieceri likvidēt Stambulas centrā esošo Gezi parku.

Turcijas mediji trešdien ziņoja, ka Erdogans devis rīkojumu iekšlietu ministram 24 stundu laikā pārtraukt demonstrācijas Gezi parkā.

Otrdien policija jau ieņēma Stambulas Taksima laukumu, kas atrodas līdzās parkam. Tam sekoja vardarbīgas sadursmes specvienību policistu un protestētāju tūkstošu starpā.

Erdogans aizstāvēja policijas spertos soļus, sakot, ka "policija pielieto spēku, kad tas ir nepieciešams."

Viņš arī norādīja, ka protestu rezultātā nodarīti postījumi 100 miljonu liru (28 miljonu latu) apjomā.

Turcijā pie varas esošās Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) priekšsēdētāja vietnieks Huseins Čeliks apliecināja, ka partija ir atvērta ierosinājumam rīkot referendumu par plašus protestus izraisījušo ieceri likvidēt Stambulas centrā esošo Gezi parku.

Protesti Turcijā sākās 31.maijā kā reakcija pret Stambulas Taksima laukumā sāktajiem tirdzniecības kompleksa būvdarbiem, kuru gaitā bija paredzēts likvidēt līdzās esošo Gezi parku. Tomēr šīs demonstrācijas ātri pārauga valsts mēroga protestos pret valdošo partiju un premjerministra Erdogana valdību.

Sadursmēs ievainoti jau teju 5000 demonstrantu, bet pieci cilvēki plašajās nekārtībās gājuši bojā. Vairāki simti arestēti.

Policijas asā reakcija, savaldot protestētājus, ir izpelnījusies plašu nosodījumu gan pašā Turcijā, gan ārvalstīs.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!