Foto: AP/Scanpix

Stambulas Gezi parkā apmetušies protestētāji pēc ceturtdienas naktī notikušām aktīvistu un premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana sarunām, apsver iespēju, vai pieņemt premjera solījumu līdz tiesas lēmumam apturēt parka apbūves projektu, kura dēļ sākās plaši nemieri, vēsta aģentūra AP.

Sarunās, kas notika pēc Erdogana izteiktā "pēdējā brīdinājuma" protestētājiem, valdība paziņoja, ka aptur pretrunīgi vērtēto Gezi parka apbūves plānu, ļaujot par tā likumību izlemt tiesai. Ja tiesa lems par labu valdībai, Stambulā tiks rīkots referendums, ziņo AP.

Ja Gezi parka demonstranti valdības piedāvājumu pieņems, tas varētu izbeigt divas nedēļām ilgušo protestu, kas pēdējas divās nedēļās izvērtās vardarbīgās sadursmēs ar policiju, iedragājot Erdogana valdības tēlu Rietumvalstu acīs.

Policijas mēģinājums 31. maijā atbrīvot parku un blakus esošo Taksima laukumu no miermīlīgiem aktīvistiem, kas iebilda plānam zaļajā zonā būvēt tirdzniecības centru, izraisīja plašas demonstrācijas visā valstī, kas nu jau bija vērstas pret Erdogana Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) valdību. Tai pārmet mēģinājumus uzspiest sabiedrībai konservatīvas islāma vērtības un ierobežot cilvēku brīvību.

Nemieros ir gājuši bojā pieci cilvēki, no kuriem viens ir policists. Tūkstošiem ir guvuši ievainojumus.

Erdogans  ceturtdien "pēdējo reizi" brīdināja protestētājus, aicinot viņus doties prom no Gezi parka, kas kļuvis par plašo protestu epicentru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!