Ukrainas austrumos turpinās karadarbība un bruņojuma piegādes no Krievijas. Aizvadītās diennakts laikā Ukrainas karavīru pozīcijas apšaudītas vairāk nekā 40 reizes un notikuši kārtējie uzbrukumi Doņeckas lidostai, vēsta aģentūra UNIAN.

Pagājušajā diennaktī prokrieviskie kaujinieki un Krievijas karavīri Doņeckas lidostai uzbrukuši divas reizes, tāpat notikuši uzbrukumi vēl trim Ukrainas spēku atbalsta punktiem. Visi uzbrukumi ir atvairīti un pozīcijas nosargātas, informē Militāri politisko pētījumu centra vadītājs Dmitrijs Timčuks.

"Tāpat fiksētas vairāk nekā 40 teroristu un Krievijas spēku sarīkotas Ukrainas karavīru apšaudes. Apšaudes veiktas ar mīnmetējiem, stobru un reaktīvo artilēriju, tankiem, prettanku raķetēm un strēlnieki ieročiem," informē Timčuks.

Aizvadītajā diennaktī fiksēta bruņojuma ievešana no Krievijas - četras reaktīvās artilērijas iekārtas "Grad", haubices D-30 un artilērijas uguns vadības komplekss 1V123 "Mašina-M", kā arī mobilais komandvadības - novērošanas punkts 1V126 "Kapustņik-B", liecina Timčuka sniegtā informācija.

Kaujās Doņeckas apkārtnē ievērojamus zaudējumus cietis prokrievisko kaujinieku bataljons "Oplot". Saskaņā ar provizoriskiem datiem krituši vai ievainoti līdz 40 % vienības dalībnieku, informē Timčuks. Viņš gan nenorāda laika periodu, par kuru ir šī statistika.

Tikmēr bijušais Ukrainas Ārējās izlūkošanas dienesta vadītājs Nikolajs Malomužs paskaidrojis, kāpēc Ukrainai ir svarīgi nosargāt Doņecaks lidostu, kur notiek pēdējo nedēļu smagākās kaujas.

Minskas miera sarunās spriests par Doņeckas lidostas apmaiņu pret citām teritorijām pie Doņeckas. Tomēr lidostas nodošana pretiniekam radītu priekšnosacījumus, lai Krievijas puse tur izveidotu spēcīgu militāro bāzi, apgalvo Malomužs, papildinot, ka Krievija lidostu grib ieņemt tuvākajās dienās.

"Pielieto smagos ieročus, tagad notiek aktīva apšaude un uzbrukums lidostai. Jāpastiprina kontingents ar smagiem līdzekļiem, vai arī atkāpjoties jāiznīcina lidosta, sevišķi skrejceļš, "Espresso TV" ēterā skaidroja ģenerālis.

Pēdējās nedēļās aktīvākās prokrievisko kaujinieku un Ukrainas spēku cīņas notiek Doņeckas lidostas apkārtnē.  Ukrainas karavīri, kuri aizsargā kaujās sagrauto lidostu, trešdien atvairījuši četrus uzbrukumus, bet ceturtdien sešos no rīta sākusies jauna kaujinieku ofensīva.


Svētdien lidosta piedzīvojusi vairākus tanku uzbrukumus, bet kādā video redzams, kā kaujinieki no mīnmetēja apšauda lidostu, uguni koriģējot ar bezpilota lidaparātu.

Ukrainas austrumos kopš aprīļa notiek kaujas ar Krievijas atbalstītajiem kaujiniekiem, kas vēlas Ukrainas teritoriju atdalīšanu. Kijeva un Rietumvalstis apsūdz Kremli kaujinieku atbalstīšanā un sava karaspēka iesūtīšanā Ukrainā. Maskava šīs apsūdzības noliedz.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!