Foto: Reuters/Scanpix

Piektdien turpinās Ukrainas spēku operācija pret valsts austrumu reģionus pārņēmušajiem prokrieviskajiem kaujiniekiem. Armija iznīcinājusi vairākas separātistu pozīcijas, bet promaskavisko kaujinieku komandieris atzinis, ka pašpasludinātās republikas, ja neiesaistīsies Krievija, kritīs jau tuvākajā laikā, vēsta Ukrainas mediji.

Ukrainas spēki piektdien iznīcinājuši sešus separātistu ceļu kontrolpunktus un munīcijas noliktavas Slovjanskas apkārtnē. Armija sola līdz dienas beigām pārņemt savā Kontrolē Nikolajivkas pilsētiņu, vēsta aģentūra UNIAN.

Kaujās šajā apkārtnē piektdien kritis viens Ukrainas karavīrs, bet prokrieviskie spēki zaudējuši vairāk nekā 150 cilvēku, paziņoja pretterorisma operācijas runasvīrs Aleksejs Dmitraškovskis.

Tikmēr pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" "aizsardzības ministrs" Igors Girkins, pazīstams arī kā Strelkovs, atzinis, ka Slovjanska, kā arī pašpasludinātās republikas Luhanskā un Doņeckā kritīs jau tuvākajā laikā, ja "neiejauksies Krievija", vēsta "Korrespondent.net", atsaucoties uz Strelkova lapu sociālajā tīklā "Vkontakte".

Viņš raksturo, ka Nikolajivka un Slovjanska ir ielenktas un ka separātisti spēj tikai aizsargāties. "Ja Krievija tuvākajā laikā neiesaistīsies, Jaunkrievija ies bojā jau ļoti drīz, Slovjanska kritīs vēl ātrāk par visiem pārējiem. Mūsu apgāde ir pilnībā pārtraukta," paziņojis "aizsardzības ministrs".

Par Jaunkrieviju Krievijas impērijas laikā sauca Ukrainas dienvidu daļu. Tagad šo apzīmējumu, attiecinot uz Ukrainas austrumu un dienvidu reģioniem, labprāt lieto gan separātisti, gan Krievijas mediji un krievu šovinisti.

Vēstīts, ka pirmdien vakarā Ukrainas prezidents Petro Porošenko nolēma nepagarināt iepriekš noteikto uguns pārtraukšanu, ko regulāri pārkāpa prokrieviskie kaujinieki. Ukrainas spēki ir atsākuši separātistu pozīciju apšaudi.


Avoti Ukrainas valdībā apgalvo, ka jau pirmajā dienā kopš uguns atsākšanas gaisa uzlidojumos un artilērijas apšaudēs ir iznīcināti vairāk nekā 1000 kaujinieku.

Ukrainas austrumu reģionos notiek sīvas kaujas. Drošības spēki pretterorisma operācijas ietvaros cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, kuri reģionā darbojas jau no aprīļa. Situācija ievērojami saasinājusies pēdējās nedēļās, mediji ziņo, ka kaujiniekiem ierodas papildspēki no Krievijas. Tiek uzskatīts, ka nemierus atbalsta Kremlis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!