Foto: AFP/Scanpix
Pirmajā Ukrainas prezidenta vēlēšanu kārtā uzvarējis  viens no bagātākajiem Ukrainas pilsoņiem par „šokolādes karali" dēvētais Petro Porošenko, kurš guvis 55,9% vēlētāju atbalstu, atsaucoties uz nacionālās vēlētāju aptaujas “Exit Poll” datiem svētdienas vakarā vēsta Ukrainas mediji.

Arī visukrainas "Exit Poll" dati liecina, ka uzvarējis Porošenko. Savā vērienīgajā priekšvēlēšanu kampaņā 48 gadus vecais šokolādes un saldumu  biznesa  miljardieris solījis "jaunu dzīves veidu" Ukrainai un solījis veidot ciešākas attiecības ar Eiropas Savienību (ES), kā arī savā pirmajā prezidentūras gadā panākt ukraiņiem bezvīzu režīmu ar ES. Porošenko arī iecerējis trīs mēnešu laikā normalizēt attiecības ar Krieviju.

Otrajā vietā palikusi Jūlija Timošenko, kura guvusi 12,9% vēlētāju atbalstu, bet trešajā vietā palicis Oļeks Ljaško, par kuru nobalsojuši 8% vēlētāju.


Ziemeļdoņeckā, Luhanskas apgabalā, kā arī Doņeckā un Gorlovkā svētdien netika` laikus atvērti vairāki vēlēšanu iecirkņi un tādejādi tur Ukrainas prezidenta vēlēšanas savlaicīgi nesākās vai nenotika vispār.  Savukārt agrā rītā ar "Molotova kokteiļiem" nezināmi ļaundari apmētājuši vēlēšanu iecirkņus Hersonā un Odesā, vēsta ārvalstu mediji.

Kā vēsta mediji, lielākā daļa vēlēšanu iecirkņu Ukrainā savas durvis vēruši laikus, savukārt valsts Austrumos vēlēšanas notiek deviņos apgabalos.

Līdz plkst. 15 Ukrainā bija nobalsojuši 38,5% vēlētāju.

Eksperti atzīmējuši, ka spēcīgais karstums, kas svētdien valda Ukrainā, kā arī garās rindas, kurās nākas stāvēt balsotājiem, var ietekmēt vēlēšanu rezultātus.

Tāpat mediji vēsta, ka Doņeckas un Luhanskas apgabalos saistībā ar sarežģījumiem "Exit poll" aptaujās balsotāji tiek aptaujāti telefoniski.

Savukārt pašpasludinātās Doņeckas republikas pārstāvji nolaupījuši piecu Doņeckas apgabala vēlēšanu komisiju vadītājus. Tiek vēstīts, ka šie cilvēki tikšot atbrīvoti pēc pulksten 20, proti, kad būs noslēgusies balsošana. Nolaupītāji paziņojuši, ka pilsētas iedzīvotājiem neko ļaunu nenodarīs, piebilstot, ka viņu mērķis ir viens - "noraut" Ukrainas prezidenta vēlēšanas.

Doņeckas apgabala gubernators Sergejs Taruta paziņojis, ka Ukrainas prezidenta vēlēšanas šajā apgabalā ir notikušas.

Mediji vēsta, ka uz atsevišķiem iecirkņiem balsot atnākuši arī kareivji ar ieročiem.

Luhanskas apgabalā vēlēšanas notiek divos no 12 apgabaliem, bet Doņeckā - septiņos no 22, liecina jaunākā informācija.

Kijevā pie atsevišķiem vēlēšanu iecirkņiem izveidojušās pat rindas un pēc vēlēšanu zīmēm rindā nācies stāvēt arī Arsēnijam Jaceņukam. Atsevišķos iecirkņos, lai nobalsotu, vēlētājiem nācies rindā gaidīt pat stundu un ilgāk. par to vēlētāji pat sākuši jokot. 

Savukārt Harkovas apgabalā kādā vēlēšanu iecirknī tikušas izbojātas 590 vēlēšanu zīmes. Tiek vēstīts, ka tas bijis tehnisks bojājums - iepretim viena no kandidātu uzvārdiem kļūdaini uzlikts zīmogs, ka viņš no vēlēšanām izstājies.

Mediji vēsta, ka dienas pirmajā pusē Ukrainā fiksēti 360 vēlēšanu pārkāpumi. Šajā ziņā "līderos" izvirzījies Kijevas apgabals, kur fiksēti 49 pārkāpumi. Rovenas un Luhanskas apgabalos fiksēti 32 pārkāpumi, bet Volinskā - 27.

Tāpat tiek vēstīts, ka prezidenta vēlēšanu dienā Doņeckas centrā bruņoti vīri, kas sevi nodēvējuši par Dienvidaustrumu fronti, sākuši apšaudi. Tiek ziņots, ka bruņotie vīri ar automašīnu braukalē pa pilsētas ielām.

Mediji vēsta, ka Ziemeļdoņeckā plkst. 8 netika atvērts neviens no 50 pilsētā ierīkotajiem vēlēšanu iecirknis, jo nav piegādātas vēlēšanu zīmes. Tāpat nenotiek arī Atracītas un Lisičanskas pilsētu mēru vēlēšanas, jo šīm vēlēšanām paredzētās zīmes tā arī nav tikušas nodrukātas, bet, tā kā separātisti ieņēmuši vēlēšanu norisei paredzētās telpas, komisija nav varējusi samaksāt par vēlēšanu zīmju izgatavošanu.

Lisičanskas pilsētā vēlēšanu zīmes ir nodrukātas, bet vēlēšanas nenotiek, jo ir bloķēta vēlēšanu iecirkņu darbība. 24.maijā pašpasludinātās Luhanskas Tautas republikas pārstāvji vēlēšanu komisijai konfiscējuši gan dokumentus, gan zīmogus. Šī pilsēta tāpat nonākusi separātistu kontrolē - ieņemtas gan izpildkomitejas, gan milicijas ēkas un pilsētā redzami daudzi bruņoti vīti, starp kuriem ir arī ārzemnieki.

Savukārt naktī uz svētdienu pagaidām nenoskaidroti cilvēki pa kāda mikrorajona skolā ierīkota iecirkņa durvīm metuši vairākus "Molotova kokteiļus". Milicija rīkojusies operatīvi un ugunsgrēku nodzēsusi. Svētdienas rītā skolas darbinieki novērš šī uzbrukuma sekas un veikts pat kosmētiskais remonts. Tiek vēstīts, ka šis incidents vēlēšanu norisi neietekmēs.

"Molotova kokteilis" mests arī kāda Odesas vēlēšanu iecirkņa durvīs. Arī
šajā gadījumā liesmas operatīvi nodzēstas un vēlēšanu iecirknis vērsis
savs durvis balsotājiem.

Ukrainā 35 miljoni vēlētāju svētdien dodas uz vēlēšanu iecirkņiem, lai no 21 kandidāta izraudzītos nākamo valsts prezidentu. Neskatoties uz vardarbību valsts austrumos, vēlētāju aktivitāte solās būt rekordaugsta - savu apņemšanos doties uz vēlēšanu iecirkņiem pauduši vairāk nekā 80% vēlētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!