Foto: EPA/LETA
Valsts Ārlietu ministrija paudusi sašutumu par ārvalstu partneru mēģinājumiem iejauktis bijušās valdības vadītājas Jūlijas Timošenko tiesas procesā, otrdien informē aģentūra "ITAR -TASS".

"Nevainīguma prezumpcija ir vienlīdz attiecināma gan uz uz tiesājamo, gan tiesnesi. Tāpēc mūs pārsteidz un rada sašutumu mūsu ārvalstu partneru mēģinājumi iejaukties tiesas procesā un faktiski izdarīt spiedienu uz tiesu, noteikt kaut kādas sankcijas pret cilvēkiem, kurus apsūdz sliktos nodarījumos tikai verbāli un politisku interešu vārdā," paziņojis ministrijas Informācijas politikas departamenta direktors Oļegs Vološins.

Viņš piebildis, ka neesot pamata noteikt sankcijas pret tiesnešiem. "Ja kādam nepatīk lēmumi, ko pieņēmis tiesnesis, tad pastāv likumos paredzētie veidi, kā apstrīdēt šos lēmumus. Tādēļ nav nepieciešams iebiedēt tiesu ar to, ka netiks izsniegta vīza," uzsvēris Vološins.

Viņš arī norādījis uz sarežģījumiem, kas Timošenko prāvas sakarā radušies Ukrainas un Eiropas Savienības (ES) asociācijas līguma noslēgšanā.

"Mēs darām visus, lai tiktu parakstīts asociācijas līgums, taču redzam mēģinājumus radīt šķēršļus Eiropas integrācijai. Mēs saprotam, ka atsevišķiem opozīcijas pārstāvjiem ir ietekmīgi un aktīvi atbalstītāji Rietumvalstīs. Mēs saprotam cik nozīmīga figūra šobrīd tiek tiesāta, tādēļ mēs aktīvi skaidrojam savu pozīciju," klāstījis ārlietu resora pārstāvis.

Viņs piebildis, ka Ārlietu ministrija nevar ietekmēt tiesu un nav bijusi prāvas inicatore.

Kā ziņots, vairākas ES valstis un ASV izteikušas bažas saistībā ar Timošenko tiesas prāvu un apsolījušas tai uzmanīgi sekot.

Otrdien vairāki Ukrainas parlamenta deputāti un sabiedriskie aktīvisti iesnieguši Vācijas vēstniecībā Kijevā aicinājumu - neizsniegt vīzas tiesnešiem, kas "piedalās represijās pret opozīciju". Konkrēti tiek minēti Pečeru rajona tiesas un Apelācijas tiesas tiesneši, kas lēmuši par Timošenko arestu.

Kā ziņots, Timošenko tiek apsūdzēta, ka gāzes piegādes kontrakts, ko viņa parakstīja ar Krieviju pēc gāzes padeves pārtraukuma 2009.gada sākumā, valsts budžetam izmaksājis liekus 1,5 miljardus grivnu (93 miljonus latu).

Ekspremjere šīs un citas viņai izvirzītās apsūdzības noraida, apgalvojot, ka tās nav nekas cits kā promaskaviskā prezidenta Viktora Janukoviča politiska atriebība.

Ukrainā jau divus gadus tiek izmeklētas Timošenko valdības un Krievijas gāzes monopoluzņēmuma attiecības.

Timošenko parakstīja vienošanos ar Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu Maskavā, kad Krievijas uzņēmums "Gazprom" bija pārtraucis Ukrainai gāzes piegādes, jo Kijeva sākotnēji bija noraidījusi Maskavas pieprasīto paaugstināto cenu.

Pagājušajā nedēļā tiesnesis izlēma apcietināt ekspremjeri, jo viņa  kavējot tiesas darbu. Šis notikums izraisīja plašas Timošenko piekritēju protesta akcijas un ārvalstu negatīvu reakciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!