Foto: AFP/Scanpix
Doņeckas apgabalā Ukrainā ceturtdien notriekta pasažieru lidmašīna "Boeing 777" ar gandrīz 300 cilvēkiem uz klāja, kas lidojusi no Amsterdamas uz Malaizijas galvaspilsētu Kualalumpuru, vēsta Ukrainas mediji.

Lidaparātā esot atradušies 280 pasažieri un 15 apkalpes locekļi, kas visi gājuši bojā.

Līdz šim noskaidrots, ka avarējušajā lidaparātā atradušies 154 nīderlandieši, 27 Austrālijas pilsoņi, 23 Malaizijas pavalstnieki, 11 indonēzieši, seši briti , četri vācieši un četri beļģi, trīs filipīnieši un viens Kanādietis, ziņo raidsabiedrība CNN.

Visi 15 apkalpes locekļi bijuši Malaizijas pilsoņi, paziņojušas lidsabiedrības amatpersonas.

Latvijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Kārlis Eihenbaums portālam "Delfi" apliecina, ka saņemti notriektās lidmašīnas pasažieru saraksti, un sākotnējā informācija liecina, ka tajā nav atradušies Latvijas valstspiederīgie.

Ukrainas puse izteikusies, ka lidmašīna ir notriekta. Tas izdarīts ar pretgaisa aizsardzības raķeti "Buk", paziņoja Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Geraščenko, skaidrojot, ka ar promaskaviskajiem kaujiniekiem pieejamajām pretgaisa aizsardzības raķetēm "Igla" tas nebūtu iespējams.

Ukrainas pretterorisma spēkiem operācijas norises vietā nav pretgaisa aizsardzības sistēmu, ziņo grupa "Informācijas pretestība". Lidaparāts nokritis pie Torezas ciema. 

"Ap 16:20 pazuda sakari ar Malaizijas pasažieru lidmašīnu "Boeing 777", kas 10 000 metru augstumā starptautiskā koridorā virs Ukrainas lidoja no Amsterdamas uz Kualalumpuru," kāds avots informēja laikrakstu "Ukrainskaja Pravda".

Lidsabiedrība "Malaysian Airlines" savā "Twitter" kontā ziņo, ka tai ir zuduši sakari ar lidmašīnu.

Lidaparātā esot atradušies 280 pasažieri un 15 apkalpes locekļi, kas visi gājuši bojā. Lidmašīnas notriekšanai izmantota pretgaisa aizsardzības raķete "Buk", paziņoja Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Heraščenko, skaidrojot, ka ar promaskaviskajiem kaujiniekiem pieejamajām pretgaisa aizsardzības raķetēm "Igla" tas nebūtu iespējams.

Ukrainas pretterorisma spēkiem operācijas norises vietā nav pretgaisa aizsardzības sistēmu, ziņo grupa "Informācijas pretestība".

Prokrievisko kaujinieku komandieris Igors Girkins jeb Strelkovs lidmašīnas notriekšanu sociālajos tīklos esot komentējis vēl pirms tapa zināms, ka notriekta lidmašīna, raksta "Korrespondent.net". "Brīdinājām taču – nelidot mūsu debesīs," rakstījis Strelkovs.

Notikusī aviokatastrofa ir jāizmeklē starptautiskai komisijai, paziņojis Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

Vietējie iedzīvotāji stāsta, ka no notriektās lidmašīnas izbiruši cilvēku ķermeņi un mantas. Līķus savācot un vedot prom personas militārās uniformās, ziņo aģentūra UNIAN.


Ukrainas austrumos, kur notiek pretterorisma spēku un prokrievisko kaujinieku cīņas, lidaparāti ir notriekti jau iepriekš. Pēdējais tāds gadījums bija 14. jūlijā Luhanskas apgabalā, kad tika notriekta Ukrainas armijas transporta lidmašīna "An-26".

Foto: Pretgaisa aizsardzības sistēma "Buk".


Ukrainas aizsardzības ministrs Valērijs Heletejs pieļāva, ka lidaparāts tika notriekts ar jaudīgu raķeti no Krievijas.  

Ukrainas austrumu reģionos notiek sīvas kaujas. Drošības spēki pretterorisma operācijas ietvaros cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, kuri reģionā darbojas jau no aprīļa. Mediji ziņo, ka kaujiniekiem ierodas papildspēki, kā arī kaujas tehnika un ieroči no Krievijas. Tiek uzskatīts, ka nemierus atbalsta Kremlis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!