Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas opozīcijas partijas "Batkivščina" ("Tēvzeme") līderis Arsēnijs Jaceņuks paziņojis, ka valsts budžets ir izlaupīts un republika ir novesta līdz bankrotam, ziņo aģentūra UNIAN.

"Vakar no Ukrainas Nacionālās bankas, no Valsts kases es saņēmu informāciju par to, ka valsts kase ir izlaupīta, valsts novesta līdz bankrotam," paziņoja Jaceņuks.

"Tagad ir skaidrs, par kādu naudu celta Mežigorje [Janukoviča greznā rezidence] un viss pārējais," viņš piebilda.

Jaceņuks, nesniedzot konkrētus ciparus, paziņoja, ka algas valsts darbiniekiem kavējas par 10 dienām un ka nav par ko maksāt valsts parādus. Viņš uzsvēra, ka Ukrainai ir nepieciešama Rietumu palīdzība un nekavējoties jāatjauno sadarbība ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF).

Politiķis norādīja, ka jau runājis ar ASV finanšu ministru, kurš informējis, ka Ukrainas finansiālā atbalsta programma ir sagatavota un tagad viss atkarīgs, cik ātri tiks izveidota rīcībspējīga valdība.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, jau vēstīja, ka Eiropas Savienība (ES) ir gatava Ukrainai piešķirt finanšu palīdzību 20 miljardu eiro apjomā reformu īstenošanai pēc tam, kad Kijevā būs izveidota jauna valdība.

"Man šķiet, ka uz galda būs 20 miljardi eiro reformu īstenošanai, un šo palīdzību varēs piešķirt nekavējoties defolta novēršanai," sacīja Eiropas Parlamenta (EP) ārlietu komisijas priekšsēdētājs Elmārs Broks.

Ukraiņiem nevajag baidīties, ka valsts paliks viena pret vienu ar defoltu, viņš piebilda.

ES palīdzība tiks izlietota, "lai radītu labākus ekonomiskos apstākļus ekonomiskajai nākotnei, lai sagatavotu valsti asociācijas līguma parakstīšanai ar ES", norādīja Broks.

Lielbritānijas un Vācijas ārlietu ministri ir vienojušies par atbalstu jaunajai Ukrainas valdībai un to, lai sekmētu Starptautiskā Valūtas fonda finansējuma piešķiršanu, tviterī ierakstījis britu ārlietu resora vadītājs Viljams Heigs.

Ukrainas prezidenta pienākumu izpildītājs Aleksandrs Turčinovs svētdien pirmajā uzrunā tautai atzina, ka valsts ekonomiskais stāvoklis ir smags.

"To, ko mums ir atstājuši Janukovičs ar Azarovu, ir pat grūti nosaukt par sabrukumu. Uz pasaules ekonomikas pacēluma fona Ukrainas ekonomika veļas bezdibenī un atrodas pirmsdefolta stāvoklī," sacīja Turčinovs.

Tuvākajā laikā Augstākajā radā tiks izveidots parlamentārais vairākums, kas savukārt izveidos jauno valdību, viņš norādīja.

"Jaunās valdības uzdevums - apturēt valsts noslīdēšanu bezdibenī, stabilizēt valūtas kursu, garantēt savlaicīgas algu, pensiju un stipendiju izmaksas, sekmēt uzņēmumu attīstību un jaunu darba vietu radīšanu," sacīja Turčinovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!