Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas milicija novākusi faktiski visas barikādes, ko Kijevas centrā bija uzstādījuši protestētāji, vēsta ārvalstu mediji.

Protestētāji padzīti praktiski no visām viņu ieņemtajām ielām, kā arī no kvartāla pie prezidenta administrācijas, valdības ēkas un parlamenta nama. Nojaukta arī demonstrantu telšu pilsētiņa Kijevas Luterāņu ielā.

Naktī uz otrdienu Kijevā bija izcēlušās arī demonstrantu un likumsargu sadursmes. Tajās cietuši vairāki cilvēki.

Tāpat ap pusnakti izplatījušās ziņas, ka drošības spēki grasās sākt uzbrukum Kijevas mērijai, ko jau vairākas dienas aplenkuši protestētāji. Vienu brīdi municipalitātes ēkā tikusi atslēgta elektrība, taču vēlāk izrādījies, ka elektrības atslēgšanā pie vainas bijis kāds provokators, kurš arī pēc tam notverts.

Jau ziņots, ka 21.novembrī Ukrainas valdība nolēma pārtraukt gatavošanos asociācijas līguma ar ES parakstīšanai. Šajā pat dienā, protestējot pret šo valdības soli, cilvēki pulcējās demonstrācijā Kijevas Neatkarības laukumā. Protesta akcijas turpinājās arī nākamajās dienās kā Kijevā, tā arī citās Ukrainas pilsētās.

Naktī uz 30.novembri milicija, pielietojot brutālu spēku, Kijevas protesta akcijas dalībniekus izklīdināja. Cietsirdīgā milicijas rīcība izraisīja šoku Ukrainas sabiedrībā, un protesta akcijas sākās ar jaunu spēku - vairs jau ne tikai pret valdības atteikšanos no integrācijas ar ES, bet arī pret milicijas brutalitāti un valsts vadību, kas šādas metodes atbalsta.

30.novembrī protesta demonstrācijās Kijevas centrā pulcējās 10-15 tūkstoši cilvēku, bet 1.decembrī - vismaz pusmiljons cilvēku.

Savukārt svētdien Kijevas centrā protestētāji ar trosēm nogāza "ļeninekli".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!