Foto: AP/Scanpix

Ukrainas parlaments ceturtdien nobalsojis par likumu, kas aizliedz komunistisko un nacistisko propagandu, kā arī šo totalitāro režīmu simbolikas lietošanu, vēsta aģentūra UNIAN.

Augstāka rada nosodīja totalitāros komunistu un nacionālsociālistu režīmus, atzīstot tos par noziedzīgiem terora un cilvēktiesību pārkāpumu piekopējiem.

Par likumu nobalsojuši 254 no 307 sēdei reģistrētajiem deputātiem. Šis likums atzīst, ka no 1917. līdz 1991. gadam Ukrainā valdījušais PSRS režīms bijis krimināls un piekopis valsts teroru. Tas pats attiecas uz nacistu režīmu Otrā pasaules kara laikā.

Likuma iniciatore bijusi valdība. Normatīvais akts spēkā stāsies pēc tā publicēšanas, iespējams, jau 10. aprīlī.

Tāpat Ukrainas deputāti ceturtdien apstiprinājuši arī citu likumu, kas simbolizē attālināšanos no PSRS laikiem un Maskavas.

Deputāti nobalsoja par likumprojektu, kas paredz katru gadu 8. maijā atzīmēt visu Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienu, bet 9. maijā Uzvaras pār nacismu dienu.

Turklāt likumprojektā bijušajā PSRS lietotais termins "Lielais Tēvijas karš" apzināti aizstāts ar "Otrais pasaules karš". Kā debatēs norādīja Ukrainas Nacionālā atmiņas institūta direktors Vladimirs Vjatrovičs, ir jāatbrīvojas no "padomju klišejām".

Atzīmējot Otrā pasaules kara beigas, vairs netikšot izmantota PSRS simbolika.

Tāpat Augstākā rada ceturtdien lēma atvērt komunistiskā režīma represīvo orgānu arhīvus. Likums garantē tiesības katram piekļūt šiem dokumentiem. 

Vēstīts, ka kopš tautas protestiem 2013. gada nogalē, Krimas okupācijas un kara ar Krievijas atbalstītajiem kaujiniekiem valsts austrumos, jaunā Ukrainas valdība ir ieņēmusi uz Eiropas Savienību (ES) un Rietumiem orientētu kursu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!