Slēgtā sēdē Ukrainas parlamenta deputāti otrdien atbalstījuši prezidenta Petro Porošenko iesniegto likumprojektu par īpaša pašpārvaldes statusa piešķiršanu Donbasam un kaujinieku amnestiju, vēsta "Korrespondent.net".

Par īpaša pašpārvaldes statusa piešķiršanu Donbasam nobalsojuši 277 deputāti, bet minimālais nepieciešamais balsu skaits bijis 266, ziņu vietne atsaucas uz deputāta Oļega Tjagņiboka ierakstu sociālajos tīklos.

Par Donbasa notikumu dalībnieku amnestiju nobalsojuši 287 deputāti.

Vēstīts, ka Porošenko piedāvātais likumprojekts, lai panāktu mierīgu atrisinājumu konfliktam Ukrainas austrumos, paredz uz trīs gadiem atsevišķos Luhanskas un Doņeckas apgabala rajonos ieviest īpašu pašpārvaldes statusu. Tas attiecas uz rajoniem, pilsētām un ciemiem, kas likuma pieņemšanas brīdī atradīsies pretterorisma operācijas zonā.

Plāns paredz amnestēt konflikta dalībniekus un garantēt tiesības izmantot krievu valodu.

Projekts paredz organizēt vietējās vēlēšanas, kā arī noteikt īpašu kārtību prokuratūras un tiesu vadītāju iecelšanai. Savukārt Kijeva katru gadu valsts budžetā atvēlēs līdzekļus Donbasa rajonu sociālajai un ekonomiskajai attīstībai.

Konflikts Ukrainas austrumos sākās neilgi pēc martā notikušās Krimas okupācijas. Prokrievisko separātistu kaujinieki Luhanskas un Doņeckas apgabalos ir pasludinājušu "republikas". Ukraina un Rietumvalstis ir pārliecinātas, ka kaujiniekus apbruņo un atbalsta Krievija.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!