Ungārija plāno celt jaunu žogu arī gar Horvātijas robežu, lai apturētu nelegālo migrantu pieplūdumu, paziņoja Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns intervijā, kuru ceturtdien publicē Francijas laikraksts "Le Figaro".

Pēc tam, kad Ungārija otrdien slēdza migrantiem savu robežu ar Serbiju, cilvēku kontrabandisti mainīs maršrutus un atradīs jaunas iespējas migrantu iekļūšanai Eiropas Savienībā (ES), sacīja Orbāns.

"Tā kā viņi vairs nevar doties caur Ungāriju, viņi mainīs maršrutu un, iespējams, dosies caur Rumāniju," teica Orbāns.

"Tāpēc mēs arī nolēmām uzcelt žogu uz Rumānijas robežas gar Murešas upi. Un mēs varbūt uzcelsim vēl vienu žogu gar Horvātijas robežu. Mēs ejam viņiem pa pēdām," sacīja Ungārijas premjers.

"Fakts ir tāds, ka migranti turpina nākt. Mums izdevās viņus apturēt pie Ungārijas robežas, bet tas neapturēja pašu pieplūdumu," teica Orbāns.

Ungārijas premjers vēlreiz apliecināja, ka viņš ir stingri pret patvēruma meklētāju uzņemšanas kvotu noteikšanu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, un solīja darīt "visu, ko spēj, lai tam pretotos".

Horvātijā no Serbijas trešdien ieradās 1191 migrants , tai skaitā 189 sievietes un 184 bērni. Horvātijas premjers Zorans Milanovičs pirms tam trešdien paziņoja, ka Horvātija ļaus migrantiem brīvi šķērsot savu teritoriju.

Rumānijas Ārlietu ministrija trešdien izsauca Ungārijas vēstnieku, lai paustu bažas par Budapeštas vienpusējo lēmumu būvēt žogu gar abu valstu robežu migrantu pieplūduma apturēšanai.

Vairāki desmiti migrantu trešdien izlauzās cauri Ungārijas policijai, kas bija izvietota Reskes robežkontroles punktā pie Serbijas robežas, un sadursmēs tika ievainoti 20 policisti.

Pēc stundu ilgām sadursmēm migrantiem izdevās izlauzties cauri dzeloņstieplēm un Ungārijas policijai, kura lietoja asaru gāzi un ūdens lielgabalu, lai apturētu migrantus.

Ungārija augusta beigās pabeidza dzeloņstiepļu žogu uz robežas ar Serbiju, bet vēl turpina celt četrus metrus augstu žogu uz šīs robežas, mēģinot apturēt migrantu pieplūdumu.

Ungārijā otrdien stājās spēkā likums, kas paredz līdz trīs gadu cietumsodu par nelegālu robežas šķērsošanu. Par žoga bojāšanu, kuru Ungārija ceļ uz robežas ar Serbiju, Ungārijā draud cietumsods līdz pieciem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!