Foto: PantherMedia/Scanpix
Pieaugot bailēm no nāvējošā Ebolas vīrusa izplatības Rietumāfrikā, Nacionālajā veselības institūtā sākušās eksperimentālās vakcīnas pārbaudes, raksta raidsabiedrība CNN.

Ceturtdien vakcīnu saņems jau trešais brīvprātīgais. Pirmā brīvprātīgā, kāda 39 gadus vecā sieviete, vakcīnu saņēma otrdien, otrā brīvprātīgā, 27 gadus vecā sieviete, vakcīnu saņēma trešdien.
Nākamnedēļ vakcīnu saņems vēl septiņi brīvprātīgie.

Institūta pārstāvji cer trīs nedēļu laikā piesaistīt un vakcinēt 20 brīvprātīgos.

Kā apgalvoja Nacionālā alerģiju un infekcijas slimību institūta direktors, doktors Entonijs Fauči, pēc paātrinātas ASV Pārtikas un zāļu administrācijas pārbaudes, pētniekiem tika dota atļauja veikt izmēģinājumus ar cilvēkiem. Šī ir pirmā šāda veida vakcīnas pārbaude ar cilvēkiem.

Eksperimentālā vakcīna, kuru izveidojis farmācijas uzņēmums "GlaxoSmithKline" un Nacionālais alerģiju un infekcijas slimību institūts, sākumā tiek ievadīta trim veseliem brīvprātīgajiem, lai noskaidrotu, vai vakcīnai ir kādi nevēlami blakusefekti. Ja tiks atzīts, ka vakcīna ir droša, tā tiks dota vēl vienai, nelielai brīvprātīgo grupai vecumā no 18 līdz 50 gadiem, lai noskaidrotu vai tā veicina spēcīgas imunitātes veidošanos. Tiks rūpīgi novērots, kādi ir vakcīnas blakusefekti.

Vakcīna tiks ievadīta brīvprātīgo pleca muskulī, sākotnēji mazā devā, bet, kad tiks apstiprināts, ka vakcīna ir droša, lielākās devā.

"Katrs brīvprātīgais par dalību saņem, aptuveni, 1700 ASV dolāru," apgalvoja Nacionālā veselības institūta pārstāvji. ASV valdības aģentūra pārbaudēm kopumā grasās veltīt, aptuveni, 1,6 miljonus lielu finansējumu.

"Paātrinātās pārbaudes laikā, Pārtikas un zāļu administrācija izlaida dažus no pirmsklīniskajiem pētījumiem, kādi tiek veikti šāda veida vakcīnām," apgalvoja Fauči, "tādēļ mēs vēlamies būt pārliecināti, ka esam īpaši uzmanīgi, izvēloties devas."

"Sākotnējās pārbaudes uz šimpanzēm noritēja ļoti veiksmīgi," apgalvoja Fauči. Viņš piebilda, ka metode, ko izmanto, lai veicinātu imunitāti pret Ebolas vīrusu nevar inficēt veselu cilvēku ar šo vīrusu.
Tomēr, viņš apgalvoja, "paredzēt [cilvēku] reakciju nav iespējams."

Nacionālā veselības institūta pārstāvji apgalvo, ka vakcīna tiks pārbaudīta arī uz veseliem brīvprātīgajiem Lielbritānijā, Gambijā un Mali, kad tiks nokārtotas visas formalitātes ar šo valstu veselības dienestiem.

"Pārbaudes pašlaik nevar notikt četrās valstīs, kuras ir nesenā vīrusa uzliesmojuma skartas – Gvinejā, Sjerraleonē, Libērijā un Nigērijā, jo valstu pašreizējā veselības infrastruktūra pārbaudes neatbalsta," teica Fauči. Gambija un Mali tika izvēlētas, jo starp Nacionālo veselības institūtu un šo valstu pētniekiem pastāv ilggadēja sadarbība. Slimību kontroles un novēršanas centu pārstāvji arī ir uzsākuši sarunas ar Nigērijas veselības dienestiem par vakcīnu pārbaudēm šajā valstī.

"Starptautiskā konsorcija finansējums cīņai pret Ebolas vīrusu ļaus "GlaxoSmithKline" pārbaužu norises laikā sākt ražot līdz pat 10 tūkstošiem papildus vakcīnu," apgalvots farmācijas uzņēmuma paziņojuma. Šīs vakcīnas kļūs pieejamas, ja Pasaules Veselības organizācija nolems atļaut ārkārtas vakcinēšanu augsta riska zonās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!