Bruņoti cilvēki trešdien uzbrukuši franču satīras žurnāla "Charlie Hebdo" Parīzes birojam, nogalinot 12 cilvēkus, atsaucoties uz vietējiem medijiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vēl demit cilvēki ir ievainoti, paziņoja amatpersonas. Četri no ievainotajiem ir ļoti smagā stāvoklī.

Divi no nogalinātājiem ir policisti, ziņo aģentūra AFP.

Starp nogalinātajiem ir četri karikatūristi, to skaitā esot žurnāla galvenais redaktors Stefans Šarbonē. 47 gadus vecais vīrietis jau iepriekš saņēmis nāves draudus un viņam bija noteikta policijas aizsardzība.

Izmeklētājs Fransuā Molins pagaidām atsakās detalizēti komentēt izmeklēšanu. Viņš norādījis, ka izmeklētāji darīs visu, lai vainīgos arestētu pēc iespējas ātrāk.

Aculiecinieki stāsta, ka vismaz divi uzbrucēji ar Kalašņikova triecienšautenēm un melnām kapucēm galvā iegājuši ēkā un tad sākusies šaušana. Pēc tam vīrieši redzēti ēku pametam un iesaistījušies apšaudē ar policiju.

"Mēs esam atriebuši pravieti Muhamedu," uzbrucēji saukuši.

Kāda aculiecinieka filmētā video redzams, kā divi melnā ģērbti vīrieši tuvojas uz ietves guļošam ievainotam policistam un iešauj viņam galvā.

Saskaņā ar citām ziņām trīs uzbrucēji pametuši notikuma vietu un iekāpuši automašīnā, kuru vadījis ceturtais vīrietis. Bēgļi braukuši uz Parīzes ziemeļaustrumiem, kur nolaupījuši otru automašīnu, žurnālistiem atklāja policijas pārstāvis Roko Kontento.

Bēgot prom no notikuma vietas, uzbrucēji pārbraukuši pāri gājējam, atsaucoties uz izmeklēšanai tuviem avotiem, ziņo aģentūra AFP.

Policija sākusi vērienīgu aizdomās turēto meklēšanas operāciju, Parīzē izsludināts augstākais trauksmes līmenis. Notikuma vietā ieradies Francijas prezidents Fransuā Olands, kurš plānojot sasaukt ārkārtas valdības sēdi.

Nav šaubu, kas tas ir "īpaši barbarisks" teroristu uzbrukums, norādīja prezidents. Cilvēki ir "noslepkavoti gļēvā veidā", žurnālistiem notikuma vietā teica prezidents. "Mēs esam apdraudēti, jo esam brīvības zeme," papildināja prezidents, aicinot saglabāt tautas vienotību.

Olands apstiprinājis, ka 11 cilvēki ir nogalināti, bet "vismaz 40 izglābti". Upuru skaits, domājams, pieaugs. Prezidents arī paziņoja, ka "pēdējās nedēļās ir novērsti vairāki teroristu uzbrukumi".

Uzbrukumu "visstingrākajā iespējamā formā" nosodījis ASV prezidents Baraka Obama. Baltais nams pauž solidaritāti ar nogalināto ģimenēm un ievainotajiem, paziņoja ASV līdera pārstāvis.

"Slepkavības Parīzē ir pretīgas. Mēs esam kopā ar Francijas tautu cīņā pret terorismu, un aizstāvot preses brīvību," mikroblogošanas vietnē "Twitter" ierakstījis Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons.

"Tā ir asinspirts," notikušo komentē policijas pārstāvis Luks Puaņjo. Likumsargi brīdina Francijas medijus būt uzmanīgiem un pievērst uzmanību drošības jautājumiem.

Viens no Parīzes imamiem Hasans Kalgoumi nosodījis uzbrukumu: "Viņu pravietis ir Sātans. Nepastāv nekādas saiknes starp Islāmu un šo minoritāti."

Iknedēļas satīras žurnāls "Charlie Hebdo" sava ziņu un aktuālo notikumu attēlojuma dēļ ir pretrunīgi vērtēts. Žurnāla pēdējā ierakstā sociālajā tīklā "Twitter" bija karikatūra ar grupējuma "Islāma valsts" līderi Abu Bakru al Bagdadi.

Republikas laukumā Parīzē, pieminot uzbrukuma upurus, pulcējas simtiem cilvēku. Demonstrācijas notiek arī Francijas pilsētā Nicā.




Žurnāla redakcija jau piedzīvojusi dedzināšanas uzbrukumu 2011. gadā, kad medijs bija publicējis pravieša Muhameda karikatūru.

Karikatūras ar pravieti Muhamedu žurnāls publicēja arī 2012. gadā. Bet 2013. gadā publicēja komiksu par pravieša Muhameda dzīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!