Čečenijas galvaspilsētā Groznijā ceturtdien kaujinieku un drošības spēku sadursmēs desmit policisti zaudējuši dzīvību, bet 28 ievainoti, pavēstīja amatpersonas. Arī deviņi kaujinieki gājuši bojā.

Naktī uz ceturtdienu dokumentu pārbaudes laikā kaujinieki, kas brauca trīs automobiļos, ceļu kontrolpostenī nošāva piecus policistus, bet pēc tam Groznijas centrā patvērās Preses namā un kādā skolā.

Atbilstoši jaunākajiem datiem visi kaujinieki, kas bija patvērušies Preses namā, nogalināti. Specoperācija Groznijas 20.skolā, kur arī patvērušies kaujinieki, turpinās. Atbildību par uzbrukumu uzņēmies grupējums "Kaukāza emirāts".

Kā paziņoja Čečenijas prokremliskais līderis Ramzans Kadirovs, kaujās nogalināti deviņi kaujinieki.

Specoperācijas gaitā, kurā tika iesaistīti arī bruņutransportieri, kaujinieku grupējums "likvidēts" un "novērsti vērienīgi terorakti", teikts Krievijas Nacionālās pretterorisma komitejas paziņojumā. Komiteja arī atzīst, ka atsevišķas operācijas vēl turpinās.

"Mēs esam viņus ielenkuši skolas apvidū," radiostacijai "Eho Moskvi" sacīja Kadirovs, piebilstot, ka kaujinieki bijuši nopietni bruņojušies, cita starpā arī ar granātmetējiem.

Drošības struktūras nobloķējušas plašu apvidu Groznijas centrā, no notikumu vietas vēsta ziņu aģentūras AFP korespondents. Dažu kvartālu attālumā dzirdams automātu un lielkalibra artilērijas šāvienu troksnis.

Varasiestādes apliecināja, ka visi kaujinieki, kas atradās Preses namā, ir iznīcināti. Pati daudzstāvu ēka kauju gaitā tika izdedzināta.

Runājot Kremlī, Krievijas prezidents Vladimirs Putins pauda pārliecību, ka "vietējie puiši, vietējā policija piemērotā veidā tiks galā ar teroristu pēdējo uzbrukumu".

Vietējie iedzīvotāji vēsta, ka naktī uz ceturtdienu Groznijas centrā esot bijuši dzirdami sprādzienu un intensīvas apšaudes trokšņi.

Paši kaujinieki izplatījuši videopaziņojumu, kurā viņi ziņo par masveidīgu iekļūšanu Groznijā. Operācijā piedalās vairāki desmiti cilvēku, bet Čečenijas drošības spēku pusē ir smagi zaudējumi, cietusi arī pretinieka militārā tehnika, norāda kaujinieki.

Izpildot emīra Hamzata pavēli, Groznijā iebrukuši "daudzi kaujinieki", tīmeklī ievietotā video čečenu valodā stāsta cilvēks, kurš sevi dēvē par grupējuma "Kaukāza emirāts" modžahedu.

Kaujinieki ieradušies "atriebt musulmaņu sieviešu apspiešanu", viņš skaidro.

Kaujinieki iznīcinājuši armijas kolonnas un "sagrābuši daudzas trofejas", norāda "emirāta" pārstāvis. "Mēs izplešamies pa pilsētu."

Groznijā klīst baumas, ka pilsētā iebrukuši 400 kaujinieku. Par to ir arī daudz ziņojumu sociālajos tīklos.

Blogeris Rustems Adagamovs sociālajā tīklā "Facebook" raksta: "Kāds mans labs paziņa, kurš tur dzīvo, runā, ka pilsētā ienācis ne mazāk kā simts zemessargi... teroristu. Bet no mošejas minareta pa skaļruni pateikuši, ka pilsētai tuvojas vēl trīs simti," norāda Adagamovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!