Foto: AFP/Scanpix
Vācijā 91 gada vecumā miris Džons (Ivans) Demjaņuks, kuram tika piespriesta reāla brīvības atņemšana uz pieciem gadiem saistībā ar līdzdalību daudzu tūkstošu ebreju noslepkavošanā Otrā pasaules kara laikā, vēsta raidorganizācija BBC.

Tiesas prāva pret bijušo Sobiboras koncentrācijas nometnes apsargu sākās 2009.gada novembrī. Pērn Vācijas tiesa atzina Demjaņuku par līdzvainīgu 27 900 ebreju noslepkavošanā 1943.gadā, un piesprieda apsūdzētajam piecu gadu cietumsodu.

Minhenes tiesa atzina, ka Ukrainā dzimušais Demjaņuks esot bijis Sobiboras nāves nometnes apsargs un, ieņemot šo amatu, esot "piedalījies vismaz 28 000 cilvēku slepkavībā".

1988.gadā Demjaņukam Izraēlā tika piespriests nāvessods, identificējot viņu kā Treblinkas nāves nometnes apsargu, kas bijis pazīstams ar iesauku "Ivans Briesmīgais". Lai gan Izraēlas Augstākā tiesa vēlāk atzina, ka viņš nav Treblinkas "Ivans", kurš līdzvainīgs 870 000 cilvēku nāvē, ASV varasiestādes atņēma Demjaņukam pilsonību, norādot, ka viņš strādājis trīs citās koncentrācijas nometnēs, ko noklusējis, 1952.gadā ieceļojot ASV.

Pats Demjaņuks noliedza jebkādu līdzdalību holokaustā. Viņš apgalvoja, ka 1941.gadā ticis iesaukts PSRS armijā, 1942.gadā nonācis vācu gūstā un bijis ieslodzīts gūstekņu nometnēs līdz 1944.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!