Foto: AFP/Scanpix
Vācijas laikraksti otrdien pauduši aicinājumu prezidentam Kristianam Vulfam atkāpties saistībā ar skandālu, kas izcēlies par aizdevumu viņa privātās mājas iegādei un iespējamo mēģinājumu ietekmēt laikrakstu "Bild", lai tas noklusētu informācijas par aizdevumu.

Laikā, kad uzvirmojušais skandāls Vācijā tiek uztverts kā prezidenta mēģinājums ierobežot preses brīvību, laikraksts "Financial Times Deutschland" otrdien pauda viedokli, ka Vulfam būtu jāatkāpjas no amata.

"Pašu par sevi to varētu uztvert kā nieku, bet Kristianam Vulfam pēdējā laikā šādu nieku ir bijis tik daudz, ka tas sāk radīt bažas un lēnām kļūst nepanesams," teikts laikraksta komentārā.

"Visu kopā ņemot, tas lēnām kļūst par daudz," norādīja "Financial Times Deutschland", uzsverot, ka "uzticamību viņam ir grāvis lērums kļūdu. Vīrs, kam jānes tāda nasta, vairs nevar būt prezidents".

Savukārt ietekmīgais laikraksts "Sueddeutsche Zeitung" savā komentārā norādīja, ka "šāds preses brīvības pārkāpums parāda, ka prezidenta darbs Vulfam ir par smagu".

Lai gan Vulfs ir Vācijas ka kancleres Angelas Merkeles sabiedrotais un Merkele līdz šim viņu ir aizstāvējusi, reģionālais laikraksts "Weser-Kurier" norādīja, ka "kaut kad kanclerei būs jāveic auksts aprēķins, ka viņa klātbūtne administrācijā kaitē viņai un valstij vairāk nekā jau otrā prezidenta atkāpšanās".

2010.gada maijā Vācijas politiku satricināja toreizējā prezidenta Horsta Kēlera pēkšņā atkāpšanās no amata, pēc tam, kad viņš izteicās, ka Vācijas karavīri ārvalstīs aizstāv Berlīnes ekonomiskās intereses.

Jau vēstīts, ka pirmdien izskanēja informācija par to, ka Vulfs 12.decembrī zvanījis laikraksta "Bild" galvenajam redaktoram Kajam Dīkmanam. Dienu vēlāk laikraksts publicēja materiālu par 500 tūkstošus eiro (351 400 latu) lielo aizdevumu prezidenta privātās mājas iegādei.

Tā kā Vulfs nevarēja runāt ar galveno redaktoru, viņš atstāja dusmu pilnu ziņu automātiskajā atbildētājā, draudot pārraut visus kontaktus ar laikraksta izdevējiem, ja stāsts, kuru viņš nosauca par neticamu, tiks publiskots, pirmdien bija teikts laikrakstā "Sueddeutsche Zeitung", norādot, ka Vulfs draudējis "Bild" žurnālistus sūdzēt tiesā. Tāpat Vulfs esot mēģinājis sazināties arī ar "Bild" izdevēja "Axel Springer" vadību un tās galveno akcionāru.

52 gadus vecais Vulfs 22.decembrī izplatīja paziņojumu, atzīstot, ka 2010.gada februārī – četrus mēnešus pirms viņš kļuva par prezidentu – vajadzēja paskaidrot Lejassaksijas federālās zemes amatpersonām visu par aizdevumu no turīgā uzņēmēja Egona Gērkensa sievas. Vulfs tad bija Lejassaksijas premjers.

Priekšvēlēšanu laikā oficiālajā iztaujāšanā viņš uz opozīcijā esošās Zaļās partijas pārstāvju jautājumiem, vai viņam ir kādas "biznesa attiecības" ar uzņēmēju Gērkensu vai ar viņu saistītiem uzņēmumiem, atbildēja noliedzoši, noklusējot, ka mājas iegādei no Gērkensa sievas Edītes pieņēmis aizdevumu ar ļoti izdevīgu procentu likmi.

Vulfa pārstāvis gan pirmdien žurnālistiem uzsvēra, ka Vācijas prezidents plašsaziņas līdzekļu brīvību vērtē ļoti augstu un rīkojies tā, lai viņa darbība būtu caurskatāma.

Pirmdien mediju uzmanība bija pievērsta arī aizdevumam, ko Vulfs saņēma no reģionālās bankas.

Vulfam bija nozīmīga loma darījumā, kurā Vācijas autoražotājs "Volkswagen" pārņēma "Porsche" laikā, kad sporta automašīnu ražotājam bija finanšu grūtības.

Vācijas mediji vēstīja, ka prezidents, iespējams, saņēmis aizdevumu ar izdevīgiem noteikumiem kā pateicību par iesaistīšanos darījumā, jo "Porsche" bija viens no bankas klientiem.

Tomēr Vulfs laikrakstam "Der Spiegel" noliedza, ka būtu bijis iesaistīts interešu konfliktā.

Lai gan Vācijas prezidentam vairāk ir ceremoniāla loma, kaut kādā ziņā viņš ir valsts morāles kompass.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!