Foto: AFP/Scanpix
Irākā ceturtdien teroraktos nogalināti vismaz 26 cilvēki, līdz ar to maijā kopējais upuru skaits jau sasniedzis 603. Vardarbības pieaugums padziļinājis bažas, ka konflikts starp šiītiem un sunnītiem draud pārņemt visu valsti.

Bagdādē vien šai dienā nogranduši septiņi sprādzieni, kas prasījuši 21 upuri, bet ievainoto skaits pārsniedz 70, paziņojuši drošības dienestu darbinieki un mediķi. Citviet Irākā dzīvību zaudējuši pieci robežsargi un policisti. Iepriekšējā dienā tika nogalināti 28 cilvēki, bet vēl dienu pirms tam - 46.

ANO vēstnieks Martins Koblers, kas šonedēļ jau aicināja Irākas līderus sēsties pie sarunu galda, lai rastu izeju no ieilgušās politiskās krīzes, ziņu aģentūrai AFP atzinis, ka šī situācija viņu nopietni satrauc. "Var kļūt sliktāk, tādēļ es stingri iestājos par to, lai šī asinsizliešana tiktu izbeigta. Ja tiktu panākta politiska vienošanās, drošības situācija uzlabotos. Taču patlaban mēs redzam gluži pretējo - politiskas vienošanās nav un vardarbība pieņemas spēkā," viņš norādījis.

Līdzīgu viedokli žurnālistiem Bagdādē izteicis arī Irākas ārlietu ministrs Hošjars Zebari.

Koblers otrdien izplatīja paziņojumu, kurā mudināja Irākas līderus "darīt visu iespējamo, lai aizsargātu Irākas civiliedzīvotājus". "Politiķu atbildība ir rīkoties nekavējoties un iesaistīties dialogā, lai izkļūtu no politiskā strupceļa un neļautu teroristiem ļaunprātīgi izmantot politiskās domstarpības," uzsvēra vēstnieks.

Tomēr Irākas valdības reakcija līdz šim lielākoties aprobežojusies ar runām, pārkārtojumiem drošības dienestu augstāko virsnieku rindās un vēl dažiem neskaidriem solījumiem drošības jomā.

Kā liecina AFP apkopotie dati, kas balstīti uz drošības dienestu darbinieku un mediķu sniegtajām ziņām, nepilnu divu mēnešu laikā uzbrukumos Irākā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 1000 cilvēki.

Šie skaitļi gan nav tik augsti kā 2006. un 2007.gadā, kad sunnītu un šiītu savstarpējās vardarbības upuru skaits pārsniedza tūkstoti mēnesī, tomēr salīdzinājumā ar šā gada iepriekšējiem mēnešiem situācija nopietni saasinājusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!