Foto: stock.xchng

Vatikāns ceturtdien paziņoja, ka pret gejiem un lesbietēm ir jāizturas ar respektu un viņu bērnus var kristīt baznīcās, vienlaikus atzīstot, ka katoļu mācītāji nereti nav droši, kā rīkoties, saskaroties ar viendzimuma pāriem.

Pastāv "noteikta nedrošība, kā pieņemt šos cilvēkus ar žēlsirdīgu sirdi, tajā pašā laikā neatkāpjoties no katoliskās baznīcas mācības," teikts Vatikāna izdotajā dokumentā "Instrumentum Laboris".

Tika nosūtītas aptaujas 114 bīskapu konferencēm visā pasaulē, un rezultāti tika apkopoti minētajā 75 lapu lielajā dokumentā. Kā pavēstīja kardināls un sinodes ģenerālsekretārs Lorenco Baldisāre, uz aptauju atbildēja 85% no visām konferencēm.

Oktobrī Romā norisināsies pāvesta Franciska sasaukta sapulce, kurā šis dokuments tiks izmantots kā vadlīnija sinodes diskusijām.

Sinodes oficiālais nosaukums ir "Garīdznieki izaicinājumi par ģimenēm evaņģelizācijas kontekstā".

Arī 2015. gada oktobrī norisināsies sinode, kas pievērsīs vēl pastiprinātu uzmanību šiem jautājumiem, un tad gala dokuments tiks nodots pāvestam.

Jau ilgi pirms ceturtdien publicētā dokumenta nacionālās bīskapu konferences Vācijā un Šveicē norādīja, ka aptaujās atklājās liela atšķirība starp katolisko baznīcas mācību un pašu katoļu personīgajiem uzskatiem.

"Daudziem kristiešiem ir radies iespaids par baznīcu, ka tā, no vienas puses, ir ģimenēm draudzīga, tajā pašā laikā neuzskata seksuālās minoritātes par reālām," liecina "National Catholic Reporter" publicētie Vācijas bīskapu viedokļi.

ASV bīskapi atteicās publicēt savu aptauju rezultātus.

Vatikāna publicētais dokuments nemaina baznīcas mācību par homoseksuālismu, bet tas saskan ar pāvesta Franciska mierīgāko toni pret gejiem un lesbietēm. Pagājušajā jūlijā popularitāti ieguva viņa jautājums: "Kas es esmu, lai tiesātu?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!