Foto: AP/Scanpix

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess, kurš decembrī Kubā pārcieta savu ceturto vēža operāciju un kopš tā laika turpina ārstēties, cīnās par savu dzīvību, atsaucoties uz Venecuēlas viceprezidenta Nikolasa Maduro paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Viņš cīnās par savu dzīvību, par savu veselību, un mēs esam ar viņu," Venecuēlas televīzijā paziņoja Maduro, kuru pirms došanās ārstēties Čavess nosauca par savu pēcteci. "Mūsu komandieris ir slims, jo atdeva savu dzīvi tiem, kam nekā nav," uzsvēra politiķis.

Pirmo reizi par cīņu ar vēzi Čavess paziņoja 2011. gada jūnijā, neatklājot konkrētu audzēja veidu un vietu ķermenī. Decembrī prezidents devās uz Kubu, kur viņam tika veikta jau ceturtā vēža operācija, pēc kuras par Čavesa veselības stāvokli ir maz informācijas, radot pamatu dažādām baumām par prezidenta veselības stāvokli, vai pat nāvi. Pēc operācijas, kuras laikā bijuši sarežģījumi, Čavess cietis no elpceļu infekcijas.

Pirmās fotogrāfijas ar gultā guļošu Čavesu izplatītas vien februārī. 18. februārī prezidenta profilā mikroblogošanas vietnē "Twitter" parādījās ieraksti, ka viņš ir atgriezies Venecuēlā, kur turpinās ārstēšanos.

Pirms operācijas Venecuēlas ārsts Hosē Rafaels Markina intervijā Kolumbijas radiostacijai RSN paziņoja, ka Čavesam esot atlicis dzīvot ne vairāk par diviem vai trim mēnešiem. Ārsts sacīja, ka ir nepieciešama steidzama ķirurģiska iejaukšanās, jo Čavesa veselības stāvoklis krasi pasliktinājies, viņš zaudējis samaņu un jutis asas sāpes.

Čavess, kas jūlijā nosauca sevi par "pilnīgi" izveseļojušos no vēža, 7.oktobrī tika ievēlēts prezidenta amatā uz jaunu termiņu no 2013. līdz 2019.gadam. Maduro, kurš pēdējos sešus gadus bijis ārlietu ministra amatā, pēc šīm vēlēšanām tika iecelts par viceprezidentu un pašlaik pilda abus amatus.

Veselības problēmu dēļ Čavess nevarēja piedalīties inaugurācijas ceremonijā, kas bija paredzēta 10. janvārī, lai sāktu savu ceturto prezidentūras termiņu. Venecuēlas parlaments un Augstākā tiesa nolēma atlikt inaugurāciju, līdz prezidenta veselības stāvoklis uzlabosies.

Tikmēr opozīcija uzskata, ka ilgstošās prezidenta prombūtnes dēļ Nacionālās asamblejas spīkeram būtu jāpārņem vadība un 30 dienu laikā jāsarīko jaunas prezidenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!