Pirms trīs gadiem pasauli pāršalca vēsts, ka mūžībā 69 gadu vecumā aizgājis totalitārās Ziemeļkorejas līderis Kims Čenirs. Lai gan vadonis miris 2011. gada 17. decembrī, par to publiski Phenjana paziņoja 19. decembrī.

Kamēr pasaulē satraukumu radīja jautājums, kas pārņems varu un vai saglabāsies stabilitāte ar kodolieročiem bruņotajā valstī, pašā Ziemeļkorejā tika pasludinātas sēras, kuru laikā iedzīvotājiem masveidā bija jāapraud aizgājušais vadonis.

Ziemeļkorejas sistēmas pārzinātāji uzskata, ka ne visu cilvēku asaras un žēlabas par vadoņa nāvi bija patiesas, bet gan balstītas bailēs no represīvās sistēmas. Kima Čenira bēres sākās 28. decembrī un ilga divas dienas.

23. decembrī pēc Ziemeļkorejas pārstāvja iniciatīvas ANO Ģenerālajā asamblejā noturēts klusuma brīdis Kima Čenira piemiņai, tomēr smagos cilvēktiesību pārkāpumos aizdomās turētās valsts diktatora godināšanu vairums valstu boikotēja.

Pēc tam mirušais līderis ar Krievijas speciālistu palīdzību iebalzamēts un novietots atdusai mauzolejā līdzās savam tēvam un Ziemeļkorejas Tautas Demokrātiskās Republikas dibinātājam Kimam Irsenam.

Pēc Kima Čenira nāves varas grožus Phenjanā pārņēma viņa dēls Kims Čenuns, kurš toreiz bija mazāk nekā 30 gadus vecs. Tikmēr Kims Čenirs par līderi bija kļuvis tikai 53 gadu vecumā, kad 1994. gadās mira Kims Irsens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!