Foto: AFP/Scanpix
Turcijas austrumos svētdien notikušajā zemestrīcē ar stiprumu 7,2 magnitūdas pēc Rihtera skalas ir gājuši bojā vismaz 279 cilvēki un ievainoti apmēram 1300, pirmdien paziņoja amatpersonas.

Premjerministrs Redžeps Tajips Erdoans kopā ar sešiem ministriem bija ieradies zemestrīces rajonā, lai noskaidrotu postījumu apmērus.

Vairāk nekā 100 cilvēku gājuši bojā Vanas pilsētā, un vairāk nekā 100 upuru ir arī netālu no tās esošajā Vanas provinces Erdžišas apriņķī.

Zemestrīce nodarījusi vislielākos postījumus Erdžišā, kur sagruvušas apmēram 55 daudzdzīvokļu ēkas un to gruvešos iesprostoti daudzi cilvēki, tāpēc upuru skaits vēl var pieaugt.


Meklēšanas un glābšanas vienības turpināja pārmeklēt gruvešus arī pirmdienas naktī, izmantojot elektroģeneratoru radīti apgaismojumu.

Lielākā daļa iedzīvotāju zemestrīces rajonā pavadīja nakti ārpus telpām.

Uz zemestrīces rajonu ir nosūtītas 1275 meklēšanas un glābšanas vienības no 38
Turcijas pilsētām, kā arī 145 ātrās palīdzības mašīnas. Meklēšanas un glābšanas darbos piedalās arī seši armijas bataljoni.

Uz turieni nosūtīti arī helikopteri un militārās kravas lidmašīnas C-130 ar teltīm, pārtiku un medikamentiem zemestrīcē izdzīvojušajiem.

Zemestrīcē tika bojāta cietuma ēka Vanas provincē un no tās izbēga apmēram 200 ieslodzītie. 50 no izbēgušajiem vēlāk atgriezās cietumā pēc tuvinieku apraudzīšanas, vēstīja Turcijas plašsaziņas līdzekļi.

ASV prezidents Baraks Obama izteica līdzjūtību zemestrīcē cietušajiem un paziņoja, ka ASV ir gatavas palīdzēt Turcijai.

Turcija tomēr ir noraidījusi ārvalstu palīdzības piedāvājumus, aģentūrai "Reuters" paziņoja Turcijas Ārlietu ministrijas amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti.

Zemestrīces epicentrs atradās Vanas provincē pie Tabanli ciema. Zemestrīcei sekoja divi pēcgrūdieni pie Ilikainakas un Gedikbulakas ciemiem.

Lai gan zemestrīce nodarīja postījumus Vanas lidostai, gaisa satiksme netika pārtraukta un Turcijas aviosabiedrības pat veica papildu reisus uz Vanu.

Zemestrīce nedaudz bija jūtama arī 100 kilometrus no Vanas attālajā Hakjari pilsētā.
Zemestrīce bija jūtama arī Irānas ziemeļrietumos, izraisot paniku vairākās lielpilsētās, bet nav ziņots, ka tā būtu prasījusi cilvēku dzīvības vai nodarījusi nopietnus postījumus Irānā.

ASV Ģeoloģiskais dienests sākotnēji novērtēja zemestrīces stiprumu ar 7,3 magnitūdām, bet vēlāk to precizēja uz 7,2 magnitūdām. Tas arī reģistrēja daudzus šīs zemestrīces pēcgrūdienus, no kuriem pēdējais bijis 6,0 magnitūdas stiprs.
Svētdien notikusī zemestrīce ir stiprākā Turcijā vairāku gadu laikā.

Lai gan nelielas zemestrīces Turcijā ir teju ikdienišķa parādība, divās traģiskākās zemestrīcēs Turcijas ziemeļrietumos 1999.gadā dzīvību zaudēja vairāk nekā 20 tūkstoši cilvēku. 1976.gadā zemestrīcē Vanas provinces Čaldiranas pilsētā gāja bojā 3840 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!