Foto: stock.xchng
Ikdienā visnotaļ bieži sarokojamies ar līdzcilvēkiem – gan iepazīstoties, gan veidojot profesionālos kontaktus, šis pieklājības žests ir komunikācijas sākums, nodrošinot augsni tālākai saskarsmei. Tomēr vai zini nianses, ko ietver pareiza rokas paspiešana, kā arī esi informēta par interesantiem faktiem, kas saistās ar rokasspiediena izcelšanos?

Kā izrādās, rokasspiediens ir arī viens no vienkāršākajiem veidiem, kā nolasīt informāciju par cilvēku, ar kuru kontaktējamies.

Piemēram, Izraēlas pētnieki, veicot visnotaļ īpatnēju eksperimentu, atklājuši, ka vīriešiem ir raksturīgs paradums apostīt savu plaukstu minūtes laikā pēc sarokošanās ar citu vīrieti, turklāt tas notiek neapzināti. Kāpēc roka tiek ostīta? Izrādās, tādā veidā mēs ievācam informāciju par konkrēto cilvēku, mūsu smadzenēm teju neapzināti analizējot cilvēka ādas smaržu un secinot, vai tā liecina par satraukumu, nervozitāti, apmierinātību utt.

Savukārt, aizdomājoties par rokasspiediena izcelšanos, jāmin jau cilvēces pirmsākumi, kad rokasspiediens ļāva demonstrēt cilvēka ievainojamību un neaizsargātību. Mēs varam paspiest otra roku, tātad neesam bruņoti. Piemēram, Senajā Romā, paspiežot otram roku, tika satverts arī elkonis, kas ļāva noteikt, vai konkrētā cilvēka piedurknē nav paslēpts duncis.

Sniedz tikai labo plaukstu

Dažās Āzijas un Vidējo austrumu valstīs daļa cilvēku pēc labierīcību apmeklēšanas iztiek bez tualetes papīra izmantošanas, izlīdzoties vien ar kreiso roku. Tieši tāpēc tās sniegšana satvērienam daudzviet pasaulē tiek uztverta par necieņas izrādīšanu un pat klaju apvainojumu. Lai no neērtās situācijas izvairītos, sarokojoties ar līdzcilvēkiem, sniedz viņiem labo plaukstu.

Vai vājš rokasspiediens ir pieņemams?

Foto: Shutterstock

Vien retais izjūt patīkamas emocijas, paspiežot roku otram cilvēkam un sajūtot ļenganu un vāju rokas satvērienu kā atbildes reakciju. Turklāt katrs no mums ir dzirdējis vecāku pamācību izkopt stingru un pārliecinātu rokasspiedienu, tam simbolizējot arī mūsu personības un rakstura spēku.

Šim apgalvojumam nenoliedzami var tikai piekrist. Piemēram, izdevumā "Journal of Applied Psychology" publicēts pētījums liecina, ka cilvēkiem ar vāju rokasspiedienu ir mazākas iespējas iegūt darbu.

Piemēram, darba intervijā par vadībai pievilcīgākiem tiek atzīti tie kandidāti, kuru rokas satvēriens bijis ciešs un pārliecināts. Tas, pēc pētījuma vadītāju domām, kam, visticamāk, piekristu liela daļa cilvēku, personu raksturo kā pašapzinīgu, atvērtu komunikācijai un kompetentu konkrētajā jomā.

Kā izmantot rokasspiedienu savā labā?

Foto: Shutterstock

Kā liecina izdevumā "Journal of Cognitive Neuroscience" publicēts pētījums, teju ikvienā situācijā, kurā cilvēkiem ir savā starpā jākomunicē, saskarsmes procesu ievērojami atvieglos savstarpēja rokas paspiešana. Šis žests sniedz mums signālu, ka sarunas biedrs ir gatavs komunikācijai un sadarbībai, kā arī tas paspilgtina mūsu pausto informāciju un veicina pozitīvāku tās uztveri un interpretēšanu.

Jāpiebilst, ka nereti gan iniciatīvu paspiest sarunas biedra roku mums jāizrāda pašiem – iepazīstoties ar cilvēku vai apmeklējot darba pārrunas, nekautrējies pastiept sveicienā roku, tā demonstrējot ieinteresētību notiekošajā, kā arī radot par sevi pozitīvu vērtējumu otra acīs.

Cik ilgam jābūt satvērienam?

Foto: Shutterstock

Kā vēstī "Men's Health", aptaujājot etiķetes speciālistus, rokasspiedienam jābūt vidēji divas sekundes ilgam, pretējā gadījumā žests tiks uzskatīts ja ne par nepieklājīgu, tad mulsinošu – gan.

Jāpiebilst, ka no pārlieku ilgas rokas spiešanas gan nevajadzētu iekrist otrā galējībā – sniegt īsu un it kā neieinteresētu spiedienu. Šāds žests, pēc cilvēku domām, liecina par uzpūtību un nepietiekamu intereses izrādīšanu notiekošajā, apgalvo pētnieki.

Tādējādi sekundi līdz divas ilgs rokasspiediens tiek vērtēts kā optimālais, tam neradot ne neērtības sajūtu, ne maldīgu iespaidu par konkrēto personu.

Plauksta augšup, plauksta lejup

Foto: Shutterstock

Rokas pasniegšana satvērienam ar augšup pavērstu plaukstas daļu liecina par godīgumu un atklātību, kā arī spēju pieņemt otra viedokli, tajā ieklausoties. Savukārt rokas sniegšana, plaukstu turot vērstu pret grīdu, ir viens no izplatītākajiem veidiem, kā, piemēram, darba kolektīvā tiek sveikti tā jaunie kolēģi. Šāda kustība liecina par piesardzību, vienlaikus gan neaizvainojot konkrēto cilvēku.

Gadījumā, ja savu piesardzību nevēlies paust, spiedienam vari sniegt roku, plaukstai esot pagrieztai sāniski, kas, starp citu, ir arī viens no izplatītākajiem šīs kustības veidiem un raksturo neitrālu pozīciju un attieksmi pret personu un situāciju kopumā.

Avots: Menshealth.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!