Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkoreja piektdien ir atjaunojusi Sarkanā Krusta tiešo telefonlīniju ar Dienvidkoreju un uzaicinājusi Seulas amatpersonas uz tikšanos jau brīvdienās, kas ir zīme Phenjanas vēlmei mazināt vairākus mēnešus pussalā valdījušo spriedzi, vēsta aģentūra "Reuters".

Ziemeļkoreja uz Sarkanā Krusta telefonlīnijas zvaniem pārtrauca atbildēt martā, kad, sekojot februārī notikušajam kodolizmēģinājumam un Phenjanas draudiem ar kodoluzbrukumu saviem ienaidniekiem, ievērojami saasinājās Ziemeļkorejas un kaimiņvalstu attiecības.

Vēl viena ārkārtas telefonlīnija, ko izmantoja Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas militāristi, joprojām paliek slēgta, norāda "Reuters".

Sakaru līnijas atjaunošana notiek pirms piektdien Kalifornijā gaidāmās ASV prezidenta Barak Obamas un Ķīnas līdera Sji Dzjiņpina tikšanās, kurā viens no sarunu tematiem varētu būt Ziemeļkorejas pēdējo mēnešu rīcība.

Ceturtdien Ziemeļkoreja piedāvāja Dienvidkorejai sākt sarunas par kopīgā industriālā parka, kurš slēgts aprīlī, darbības atjaunošanu. Dienvidkoreja ātri atbildēja, ka sarunas par ekonomiskajiem projektiem un citiem jautājumiem varētu notikt 12. jūnija Seulā.

Savukārt Ziemeļkoreja, atbildot Dienvidkorejai, piedāvājusi darba grupai jau svētdien tikties Ziemeļkorejas pierobežas pilsētiņā Kesonā, kur atrodas abu valstu kopīgais industriālais parks, kurā līdz darbības apturēšanai strādāja 53 000 ziemeļkorejiešu.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA jau vēstīja, ka Kesonas kompleksu, kas atrodas Ziemeļkorejā aptuveni desmit kilometrus no demarkācijas līnijas, kura nodala abas valstis, abas valstis dibināja 2004.gadā un tas kļuva par simbolu Dienvidkorejas un Ziemeļkorejas sadarbībai.

Oficiālā saziņa Seulas un Phenjanas starpā iesaldēta jau kopš 2010.gada, kad Pennjondo apvidū tika nogremdēts Dienvidkorejas karakuģis "Cheonan", laupot 46 jūrnieku dzīvību. Seula kuģa nogremdēšanā vainoja Phenjanu. Vēlāk tajā pat gadā Ziemeļkorejas artilērija apšaudīja netālo Jonpjonas salu, nogalinot četrus cilvēkus.

Savukārt pēdējā laikā spriedze Korejas pussalā pakāpeniski pieauga, kopš Ziemeļkoreja decembrī izmēģināja tāla darbības rādiusa raķeti, bet februārī veica savu trešo kodolizmēģinājumu. Saspīlējumam pieaugot, Phenjana teju vai ik dienu izteica draudus Dienvidkorejai un ASV.

Pēdējās nedēļās saspīlējums Korejas pussalā gan ir būtiski mazinājies


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!