Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkoreja trešdien izplatījusi brīdinājumu, ka ASV ir tās stratēģisko raķešu un kodolieroču sasniedzamības zonā. Phenjana valdības propagandas tīmekļa vietnē publicētajā paziņojumā uzsver, ka Ziemeļkoreja tagad ir valsts, kas var pasargāt sevi no ārvalstu agresijas, vēsta ziņu aģentūra "Yonhap".

ASV nebūtu jādomā, ka tās ir drošībā tāpēc, ka atrodas otrā pusē Klusajam okeānam, teikts oficiālajā Ziemeļkorejas vietnē "Uriminzokkiri" publicētajā rakstā. Ja Vašingtona ar naidīgu politiku turpinās "žņaugt" Ziemeļkoreju, armija un Ziemeļkorejas tauta noslaucīs ASV no Zemes virsmas, teikts publikācijā.

Vietnē arī uzsvērts, ka ASV nav mācījusies no sakāves 1950. - 1953. gada Korejas karā un ir pastiprinājusi centienus iebrukt Ziemeļos. Vašingtonai un tās sekotājiem vajadzētu saprast, ka Ziemeļkoreja ir spējīga dot izšķirošu triecienu saviem ienaidniekiem, lai atturētu tos no turpmākām provokācijām, par paziņojumā teikto informē "Yonhap".  

Paziņojumā nav paskaidrots, kas tieši ir domāts ar "naidīgajiem pasākumiem", bet Phenjana iepriekš ir brīdinājusi, ka jebkurš ASV, Dienvidkorejas un Japānas mēģinājums ANO Drošības padomē pastiprināt pret valsti vērstās sankcijas, tiks uzskatīts par kara pieteikumu.

Vēstīts, ka par spīti starptautiskajam nosodījumam un sankciju draudiem, Phenjana, Kima Čenuna vadībā, 12. februārī veica savu trešo kodolizmēģinājumu, liekot saprast, ka iepriekšējā valsts līdera Kima Čenira dēls turpina tēva iesākto politiku, izvēloties milzu resursus ieguldīt militārajā attīstībā, nevis lai risinātu nabadzīgās valsts ekonomiskās problēmas.

ANO ir aizliegusi Ziemeļkorejai kodol un ballistisko tehnoloģiju izmēģinājumus jau kopš tās pirmajiem kodoltestiem 2006. un 2009. gadā.

Phenjana ir pastiprinājusi savu kareivīgo retoriku, solot atriebties nelabvēļiem un apgalvojot, ka kodolizmēģinājumu ir bijusi spiesta veikt ASV naidīgās attieksmes dēļ. Ziemeļkoreja cenšas uzsvērt savus panākumus un spējas, norādot, ka trešajā testā veiksmīgi izmēģināta maza, bet jaudīga ierīce.

Novērotāji ir nobažījušies, ka Ziemeļkoreja cenšas radīt pietiekami mazu kodolierīci, ko varētu izmantot par kaujas galviņu starpkontinentālajām raķetēm. Dienvidkoreja iepriekš norādīja, ka Phenjanas decembrī palaistā raķete ir spējīga sasniegt ASV.

Atsevišķi Rietumu speciālisti gan uzskata, ka Ziemeļkorejai ir nepieciešami vēl gadi, lai tā spētu ar raķetēm nogādāt kodolgalviņas pat uz tik tuvām valstīm - Dienvidkoreju un Japānu.

Tāpat analītiķi apšauba Ziemeļkorejas propagandas slavētās armijas, kuras priekšā savā laikā "ceļos noslīguši ASV iekarotāji" patiesās spējas. Vairums militāro novērtējumu prognozē, ka Ziemeļi zaudētu jebkuru karu pret ASV atbalstītajiem Korejas pussalas Dienvidiem, tāpēc Phenjana neriskētu ar nozīmīga konflikta izraisīšanu.

Saskaņā ar 2010. gada datiem Ziemeļkorejas armijā, kas ir ceturtā lielākā pasaulē, ir 1,1 miljons aktīvā personāla, bet rezervistu skaits sasniedz 8,2 miljonus - pirmā vieta pasaulē, informē laikraksts "The Telegraph".  

Ziemeļkoreja aptuveni pirms mēneša interneta vietnē "Youtube" ievietoja video, kurā attēlots kāda jauna cilvēka sapnis par kosmiskā kuģa lidojumu un raķešu uzbrukumā sagrautu Ņujorku. Filmiņa no "Youtube" gan izņemta pēc datorspēļu ražotāja "Activision Games" pieprasījuma, kuri degošās pilsētas ainās saskatījuši savas spēles fragmentu, norāda aģentūra "Reuters", tomēr citas video kopijas joprojām ir pieejamas.

Par Ziemeļkorejas trešo kodolizmēģinājmumu vairāk var lasīt šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!