Foto: AP/Scanpix

Tokija kļūs par pirmo Ziemeļkorejas kodoluzbrukuma mērķi kara gadījumā Korejas pussalā, ja tā turpinās piekopt savu naidīgo nostāju pret Phenjanu, piektdien brīdina Ziemeļkoreja. Par to vēsta aģentūra "Yonhap".

Komunistiskā valsts kritizē Japānas paziņojumu, ka tā notrieks jebkuru Ziemeļkorejas raķeti, kas tuvosies tās teritorijai. Tas beigsies ar kodoluzbrukumu šai salu valstij, brīdina Phenjana.

Tokija ir paziņojusi, ka notrieks Ziemeļkorejas raķetes, ja tās apdraudēs Japānu. Valstī ir izvietotas "Patriot" pretraķešu aizsardzības sistēmas, bet jūrā ir izsūtīti "Aegis" tipa karakuģi ar jaunākajām "SM-3" raķetēm. Izlūkošanas dienesti uzskata, ka Ziemeļkoreja ballistiskās raķetes varētu palaist jebkurā mirklī.

KCNA savā ziņojumā vēsta, ka Japāna, sekojot ASV ieviestajai pret Ziemeļkoreju naidīgajai politikai, veido savus bruņotos spēkus, lai gatavotos jaunam iebrukumam Korejas pussalā, vai arī ar mērķi gūt labumu no nākotnes konflikta.

Japāna, kas 20. gadsimta sākumā uz 36 gadiem kolonizēja Korejas pussalu, labi nopelnīja kā ASV loģistikas bāze 1950. - 1953. gada Korejas kara laikā, uzsver KCNA. Japānā izvietoti "F-22" iznīcinātāji, kas ASV un Dienvidkorejas kopīgo militāro mācību laikā pārlidoja Korejas pussalu, turpina aģentūra.

Japāna gatavojas vēl vienam karam, ziņo KCNA, brīdinot, ka Tokijai vajadzētu atturēties no pārdrošas rīcības, kas balstās apziņā, ka ASV to aizsargās.

"Phenjana nekad nav aizmirsusi Japānas pagātnes rīcību un, cerot gūt labumu no vēl viena kara, tai būtu jābūt gatavai sadegšanai kodolugunīs," "Yonhap" citē komunistiskās valsts mediju.

Vēstīts, ka Ziemeļkorejas draudu un raķešu dēļ, kas pārvietotas uz valsts austrumu piekrasti, Japānas galvaspilsētā Tokijā kopš otrdienas uzstādītas pretraķešu aizsardzības sistēmasMilitārās novērošanas trauksmes līmeni trešdien paaugstināja ASV un Dienvidkoreja, bet ceturtdien trauksmes līmenis paaugstināts arī ASV Klusā okeāna teritorijā Guamā.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkoreja uz savu austrumu piekrasti ir pārvietojusi vismaz divas vidēja darbības rādiusa raķetes "Musudan", kuru darbības rādiuss ir starp trim un četriem tūkstošiem kilometru. Tikmēr vārdā neminētā Dienvidkorejas amatpersona stāstīja, ka Ziemeļi vienlaikus varētu izšaut trīs raķetes "Musudan", "Scud" un "Nodong".

Ceturtdien mediji vēstīja, ka uz mobilajām palaišanas iekārtām uzstādītās raķetes paceltas šaušanas pozīcijā, taču vēlāk atkal nolaistas.

Bažas rada fakts, ka "Musudan" raķetes nav pārbaudītas un varētu darboties kļūdaini, skaidro "Sky News". Gadījumā, ja raķetes apdraudētu sauszemi, tās tiktu notriektas. Japānas, ASV un Dienvidkorejas militārās iespējas ļauj to izdarīt dažu sekunžu laikā, uzsver "Sky News". Tomēr nav zināms, kā uz raķešu notriekšanu reaģētu Phenjana.

Jau vēstīts, ka pastiprināta spriedze Korejas pussalā valda kopš Phenjanas  trešā kodolizmēģinājuma februārī, uz ko ANO Drošības padome reaģēja ar jaunu sankciju ieviešanu pret izolēto valsti. Phenjanas draudi ievērojami intensificējās martā, kad sākās ikgadējās Dienvidkorejas un ASV kopīgās militārās mācības. Vašingtona un Seula apgalvo, ka tām ir aizsardzības raksturs.

Tikmēr Phenjana tās sauc par naidīgu spēku mācībām un ir pastiprinājusi kaujas gatavību un izteikusi virkni draudu, tai skaitā pieminot kodoltriecienu ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!