Foto: AP/Scanpix
ASV korejietis Kenets Beiss, kuram Ziemeļkorejā piespriests 15 gadu cietumsods par valsts varas gāšanas mēģinājumu, sācis izciest viņam piespriesto sodu, trešdien pavēstīja Phenjanas oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

Beiss "otrdien sācis dzīvot "īpašajā cietumā"," pavēstīja KCNA, atgādinot arī, ka Beiss notiesāts par mēģinājumu "gāzt" Phenjanas režīmu.

Kāpēc cietums, kur sodu izcieš Beiss, ir īpašs, KCNA nepaskaidro.

Ziemeļkorejas Augstākās tiesas preses pārstāvis pagājušajā nedēļā raksturoja Beisu kā kareivīgu evaņģēlisko kristieti, kurš valstī ievedis musinošus materiālus un Rasonas pilsētā mēģinājis izveidot bāzi graujošajai darbībai.

"Viņš uzdrošinājās veikt tādus derdzīgus noziegumus kā augstākās vadības cieņas aizskaršana," sacīja preses pārstāvis, piebilstot, ka Beiss pilnībā atzinies, un tāpēc viņam piespriests ieslodzījums, nevis nāvessods.

Beiss tika arestēts novembrī, kad viņš iekļuva ziemeļaustrumu ostas pilsētā Rasonā, kas atrodas īpašajā ekonomiskajā zonā netālu no Ziemeļkorejas robežas ar Krieviju un Ķīnu.

Viņš ir 44 gadus vecs korejiešu izcelsmes ASV pilsonis, kurš nodarbojies ar tūrisma braucienu organizēšanu.

ASV amatpersonas iepriekš norādījušas, ka Beiss ieradies Ziemeļkorejā ar derīgu vīzu, un paudušas bažas, ka viņu varētu izmantot "politiskas kaulēšanās" nolūkos.

Aktīvists Do Hijuns, kurš bāzējās Seulā, uzskata, ka Beiss, iespējams, arestēts, jo viņš fotografējis savārgušos Ziemeļkorejas bērnus ar domu, ka vēlāk varēs izmantot fotogrāfijas centienos piesaistīt Ziemeļkorejai vairāk ārvalstu palīdzības.

Specializētā ziņu vietne "NK News" vēstīja, ka Beiss izmantojis savu tūrisma firmu, lai nogādātu kristiešu misionārus Ziemeļkorejā, kur reliģijas sludināšana ir strikti aizliegta.

Pēdējos gados Ziemeļkoreja atbrīvojusi vairākus aizturētos amerikāņus, par kuru atbrīvošanu uz Phenjanu runāt devās augsta ranga ASV politiķi, to vidū bijušie prezidenti Džimijs Kārters un Bils Klintons.

Populārais ASV basketbola veterāns Deniss Rodmens, kurš nesenā Ziemeļkorejas apmeklējuma laikā aizsāka draudzību ar Phenjanas režīma līderi Kimu Čenunu, 7.maijā aicināja savu jauno draugu atbrīvot Beisu.

"Es aicinu Ziemeļkorejas līderi jeb, kā es viņu saucu, Kimu izdarīt man draudzīgu pakalpojumu un atbrīvot Kenetu Beisu," tviterī ierakstīja Rodmens.

Viņš arī solīja, ka 1.augustā dosies uz Ziemeļkoreju, lai, izmantojot draudzību ar Kimu Čenunu, censtos panākt arestētā amerikāņa atbrīvošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!