Foto: EPA/LETA

Ziemeļkoreja ceturtdien paziņoja, ka plāno veikt trešo kodolizmēģinājumu un vairākus raķešu izmēģinājumus, kas būšot vērsti pret tās "galveno ienaidnieku" ASV.

"Mēs neslēpjam, ka dažādi satelīti un tāldarbības raķetes, ko mēs turpināsim palaist, kā arī augsta līmeņa kodolizmēģinājums, kuru mēs veiksim, ir vērsti pret mūsu galveno ienaidnieku ASV. Rēķinu kārtošana ar ASV ir jāveic ar spēku, nevis vārdiem," paziņoja Nacionālā aizsardzības komisija.

Ziemeļkoreja neminēja laiku, kad šis kodolizmēģinājums varētu notikt, bet paziņoja, ka tas būs daļa no "gaidāmas vispārējas rīcības", kas būšot "jauna fāze" pret ASV vērstā cīņā.

Ziemeļkoreja arī nepaskaidroja, ko tā saprot ar "augsta līmeņa" kodolizmēģinājumu. Daži eksperti ir prognozējuši, ka Ziemeļkorejas trešajā kodolizmēģinājumā var tikt detonēta urāna bumba. Ziemeļkorejas pirmajos divos kodolizmēģinājumos 2006. un 2009.gadā tika detonētas plutonija bumbas.

Paziņojumā arī tika nosodīta ANO Drošības padomes otrdien pieņemtā rezolūcija par sankciju paplašināšanu pret Ziemeļkoreju tās veikta starpkontinentālās ballistiskās raķetes izmēģinājuma dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!