Foto: AP/Scanpix

Phenjana sestdien nosaukusi ASV prezidentu Baraku Obamu par "mērkaķi", reaģējot uz viņa pamudinājumu kinoteātriem izrādīt pretrunīgi vērtēto filmu par atentātu pret Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čenunu.

Vienlaikus Ziemeļkorejas Nacionālā aizsardzības komisija (NAK) apsūdzējusi Vašingtonu valsts interneta mediju bloķēšanā un piedraudējusi ar "neizbēgamiem nāvējošiem triecieniem".

"Obama kā mērkaķis tropiskajā mežā vienmēr rīkojas neapdomīgi gan vārdos, gan darbos," teikts NAK paziņojumā, kuru izplatījusi Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

"Ja ASV, neskatoties uz atkārtotiem brīdinājumiem, turpinās savu amerikānisko, patvaļīgo un gangsteriem raksturīgo untumaino praksi, ASV jāpatur prātā, ka tās neveiksmīgā politika saņems neizbēgamus nāvējošus triecienus," teikts NAK paziņojumā.

Kā ziņots, plašu rezonansi izraisījusī studijas "Sony Pictures" komēdija "The Interview", kas stāsta par atentātu pret Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čenunu, tomēr nonākusi uz lielajiem ekrāniem un filmu sākuši izrādīt vairāki ASV neatkarīgie kinoteātri.

Pēc hakeru kiberuzbrukumiem un draudiem sarīkot teroraktus kinoteātros studija sākotnēji atteicās no filmas izrādīšanas, tomēr, reaģējot uz kritiķu, arī Obamas, pārmetumiem, ka nav pieļaujama izteiksmes brīvības apdraudēšana, nolēma šo lēmumu pārskatīt.

Vairāki simti neatkarīgo kinoteātru ASV pieteicās izrādīt kinolenti, pēc tam, kad lielie kinoteātru tīkli no tās izrādīšanas bija atteikušies.

Filmu iespējams noskatīties arī tās tīmekļa vietnē, kā arī "Google" pakalpojumu "YouTube" un "Play" vietnēs un ar "Microsoft" platformas "Xbox Video" starpniecību, tomēr vienīgi ASV.

"The Interview" nedienas sākās jau 24.novembrī, kad hakeri sāka tīmeklī publicēt delikātu un dažkārt apkaunojušu uzņēmuma informāciju, sākot no algu sarakstiem un beidzot e-pastiem, kuros vadošie darbinieki šķendējas par studijas zvaigznēm.

Decembra vidū divi "Sony Pictures" vadības pārstāvji - Eimija Paskāla un Skots Radins - bija spiesti atvainoties, pēc tam kad tīmeklī bija publicēti viņu netaktiskie e-pasti ar rasistiskām noskaņām par Obamu.

Hakeri arī draudējuši sarīkot teroraktus kinoteātros, kas izrādīs filmu "The Interview".

Ziemeļkorejas vēstnieks ANO iepriekš nosodījis kinolenti, nodēvējot to par "neslēptu terorisma sponsorēšanu, kā arī kara pieteikumu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!