Foto: AFP/Scanpix
Ziemeļkorejā trešdien sākās mirušā valsts vadītāja Kima Čenira bēres, kas ilgs divas dienas.

Bēres sākās Phenjanā Kumsusana Memoriālajā pilī, kur Kima Džongila līķis atrodas stikla zārkā un tam apkārt ir viņa vārdā nosauktās sarkanās puķes kimdžongilijas. Kumsusana pils bija pirmā Ziemeļkorejas vadītāja Kima Irsena oficiālā rezidence, kas pēc Kima Irsena nāves 1994.gadā kļuva par viņa mauzoleju.

Par bēru sākumu ziņoja Krievijas ziņu aģentūra ITAR-TASS - vienīgā Krievijas mediju organizācija, kas darbojas Ziemeļkorejā. Saskaņā ar Dienvidkorejas mediju ziņām tām bija jāsākas pulksten 10 pēc vietējā laika (četros pēc Latvijas laika).

Ziemeļkorejas oficiālie mediji vēl nav informējuši par to, vai Kima Čenira bēres sākušās, un nav ziņojuši par šo bēru programmu un laika termiņiem. Ārvalstu delegācijas uz šīm bērēm nav uzaicinātas.

Dienvidkorejas mediji ziņoja, ka līdz ar Kima Čenira līķi mauzolejā ir novietots arī viņa automobilis, īpašā vilciena vagons, apģērbs un darba galds.

Kima Čenira līķi paredzēts iebalzamēt, un tāpēc uz Phenjanu ir uzaicināti Krievijas balzamēšanas eksperti no Maskavas Biomedicīnisko tehnoloģiju centra, kas saglabā Vladimira Ļeņina līķi.


Ceturtdien Ziemeļkorejā no rīta tiks raidītas šaujamieroču zalves, visi vilcieni un kuģi signalizēs ar signāltaurēm, un tiks ievērots triju minūšu klusuma brīdis.

Kims Čenirs nomira 17.decembrī 69 gadu vecumā, kad bija devies vizītē pa valsti un atradies vilcienā. Viņa nāves cēlonis bija "smags miokarda infarkts un sirdslēkme".

Ziemeļkorejā ir izsludinātas valsts sēras līdz ceturtdienai. Sērotāji varēja atvadīties no Kima Čenira no 20.decembra līdz otrdienai Kumsusana mauzolejā, kur atrodas iebalzamētais viņa tēva Kima Irsena līķis.

Kima Čenira jaunākais dēls un amata mantinieks Kims Čenuns jau ir pasludināts par "dižo pēcteci" un militāro spēku augstāko komandieri, kā arī iecelts par valdošās Korejas Strādnieku partijas galvenās lēmējvaras Centrālās komitejas vadītāju.

Saskaņā ar Ziemeļkorejas publicēto Kima Čenira biogrāfiju viņš esot dzimis 1942.gadā Pektusana kalnā, kad viņa tēvs Kims Irsens no slepenas nometnes šajā kalnā vadījis korejiešu partizānu cīņu pret Japānas armiju. Citu valstu vēsturnieki gan uzskata, ka Kims Čenirs patiesībā dzimis Padomju Savienībā - Sibīrijā, kur viņa tēvs bija paglābies no Japānas armijas.

Valsts iedzīvotāji masveidā sēro par Kima Čenira nāvi, bet domājams, ka lielākā daļa to dara aiz bailēm, lai neradītu šaubas par savu lojalitāti. Kad 1994.gadā nomira Kims Irsens, iedzīvotāji tika aicināti sērot vismaz reizi dienā īpaši paredzētās vietās, bet pēc Kima Čenira nāves viņiem jāsēro vismaz trīsreiz dienā.

Ziemeļkorejā pastāv spēcīgs Kima Irsena un Kima Čenira personības kults, un tagad ir uzsākta arī jaunā valsts vadītāja Kima Čenuna personības kulta veidošana.

Par Kimu Čenunu nav pieejama daudz biogrāfiskas informācijas. Zināms, ka viņš ir aptuveni 28 gadus vecs. Kims Čenuns 2010.gada septembrī tika izraudzīts par nākamo valsts vadītāju, lai gan viņam ir mazs atbalsts armijā un nav nekādas militāras pieredzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!