Foto: AP/Scanpix
Ziemeļkoreja ceturtdien, pārvietojot savas mobilās raķešu palaišanas iekārtas šaušanas pozīcijās un paceļot raķetes pret debesīm, palielināja spriedzi reģionā, taču vēlāk raķetes atkal ir nolaistas, ziņo CNN, atsaucoties uz avotiem ASV valdībā.

Ziemeļkoreja gan turpina draudīgu retoriku, paziņojot, ka "karš var sākties kuru katru brīdi", vēsta CNN.

ASV valdības pārstāvji pieļāvuši, ka raķešu pacelšana bijusi iekārtu testēšana, lai pārliecinātos, ka tās ir darba kārtībā.

Tikmer  G8 valstu ārlietu ministri sanāksmē Londonā ceturtdien apsprieda Korejas krīzes jautājumu, bet Ziemeļkoreja gatavojas svinēt valsts dibinātāja Kima Irsena 101. dzimšanas dienu.

Japānas galvaspilsētā Tokijā, baidoties no iespējamās Ziemeļkorejas raķešu palaišanas, jau kopš otrdienas uzstādītas pretraķešu aizsardzības sistēmasMilitārās novērošanas trauksmes līmeni trešdien paaugstināja ASV un Dienvidkoreja, bet ceturtdien trauksmes līmenis paaugstināts arī ASV Klusā okeāna teritorijā Guamā.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkoreja uz savu austrumu piekrasti ir pārvietojusi vismaz divas vidēja darbības rādiusa raķetes "Musudan". Tikmēr vārdā neminētā Dienvidkorejas amatpersona stāstīja, ka Ziemeļi vienlaikus varētu izšaut trīs raķetes "Musudan", "Scud" un "Nodong".

"Musudan" raķetes nav pārbaudītas un to precizitāte nav zināma. Vairums ekspertu ir vienisprātis, ka Ziemeļkorejai nav tehnoloģiski iespēju šai raķetei piemontēt kodolgalviņu. Tomēr raķete var nest ievērojamu daudzumu parasto sprāgstvielu, kas varētu nodarīt ievērojamus zaudējumus.

Jau vēstīts, ka pastiprināta spriedze Korejas pussalā valda kopš Phenjanas  trešā kodolizmēģinājuma februārī, uz ko ANO Drošības padome reaģēja ar jaunu sankciju ieviešanu pret izolēto valsti. Phenjanas draudi ievērojami intensificējās martā, kad sākās ikgadējās Dienvidkorejas un ASV kopīgās militārās mācības. Vašingtona un Seula apgalvo, ka tām ir aizsardzības raksturs.

Tikmēr Phenjana tās sauc par naidīgu spēku mācībām un ir pastiprinājusi kaujas gatavību un izteikusi virkni draudu, tai skaitā pieminot kodoltriecienu ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!