Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkorejas strādnieki otrdien nav ieradušies darbā ar Dienvidkoreju kopīgajā Kesonas industriālajā parkā, par kura slēgšanu Phenjana draudēja jau pirmdien, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Līdz šim neviens Ziemeļkorejas strādnieks šorīt darbā nav ieradies," paziņoja Dienvidkorejas Apvienošanās ministrija. Iestāde piebilst, ka otrdien īpašo ekonomisko zonu varētu atstāt 77 dienvidkorejieši, bet pavisam 479 šīs valsts pilsoņu vēl ir parkā.

Dienvidkorejas prezidente Paka Gunhje paziņoja, ka Ziemeļkorejas boikots iedragās uzticību šai valstij. "Investīcijas prasa uzticēšanos un iespēju prognozēt rezultātus un, kad Ziemeļi pārkāpj starptautiskos noteikumus un solījumus, piemēram, pasaules acu priekšā pārtraucot darbu Kesongā, neviena pasaules valsts nevēlēsies investēt Ziemeļkorejā," uzskata prezidente.

Kesonas industriālajā parkā, kas atrodas Ziemeļkorejas pusē pie abu valstu robežas, tiek nodarbināti aptuveni 53 000 ziemeļkorejiešu. Te darbojas vairāk nekā 120 Dienvidkorejas uzņēmumu. Parka darbība Ziemeļkoreju nodrošina ar ārvalstu valūtu nodokļu un darbinieku algu veidā.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, jau vēstīja, ka, augot spriedzei un provokācijām reģionā, Phenjana pirmdien paziņoja, ka izvedīs savus strādniekus no Phenjanas un Seulas valdību Ziemeļkorejā kopīgi izveidotā Kesonas industriālā parka un uz laiku slēgs šo kompleksu.

Līdz šim Phenjana centusies, lai spriedze abu valstu attiecībās neskartu industriālā parka darbību, jo tas ir viens no svarīgākajiem tās ārvalstu valūtas avotiem.

Spriedze Korejas pussalā valda kopš Phenjanas  trešā kodolizmēģinājuma februārī, uz ko ANO Drošības padome reaģēja ar jaunu sankciju ieviešanu pret izolēto valsti. Phenjanas draudi ievērojami intensificējās martā, kad sākās ikgadējās Dienvidkorejas un ASV kopīgās militārās mācības. Vašingtona un Seula apgalvo, ka tām ir aizsardzības raksturs.

Tikmēr Phenjana tās sauc par naidīgu spēku mācībām un ir pastiprinājusi kaujas gatavību un izteikusi virkni draudu, tai skaitā pieminot kodoltriecienu ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!