Foto: AP/Scanpix

Jaunā Ziemeļkorejas izveidotā videorullītī attēlots liesmu pārņemts ASV prezidents Baraks Obama un amerikāņu karavīri, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Interneta vietnē "You Tube" ievietotais video papildināts ar uzrakstiem korejiešu valodā, kuros apgalvots, ka Ziemeļkoreja 12. februārī notikušo kodolizmēģinājumu bijusi spiesta veikt  ASV naidīguma dēļ.

Rullītis tīmeklī izplatīts divas nedēļas pēc tam, kad apritē nonāca cits Phenjanas veidots video, kurā bija attēlota raķešu uzbrukumā sagrauta Ņujorka. Abas filmiņas internetā izplatījusi Ziemeļkorejas oficiālā interneta vietne "Uriminzokkiri", kas izplata valsts mediju ziņas un propagandu.

"Ziemeļu augstā līmeņa kodolizmēģinājums pret ASV iebrucējiem ir kodol iebiedēšanas līdzeklis mūsu suverenitātes aizsargāšanai," vēstīts video. "ASV praktiski noveda Ziemeļus līdz kodoltestam," skaidro video teksts.

Rullītī parādīts Obama, kurš māj ar roku, gatavojoties uzrunai, bet kadram pāri uzliktas liesmas. Video beidzas ar animāciju, kurā attēlots kodolbumbas sprādziens pazemes bunkurā un vēstījums: "Visa pasaule tagad skatās. ASV ir jāatbild tagad!"

Jau vēstīts, ka 12. februārī Ziemeļkorejā notika trešais šīs valsts kodolizmēģinājums. Phenjana apgalvo, ka tajā veiksmīgi izmēģināta mazāka, bet daudz jaudīgāka ierīce. Ziemeļkoreju nekavējoties nosodīja  ANO Drošības padome, ASV un citas valstis, kuras apspriež iespēju pastiprināt pret Phenjanu vērstās sankcijas.

Novērotāji ir nobažījušies, ka Ziemeļkoreja cenšas radīt pietiekami mazu kodolierīci, ko varētu izmantot par kaujas galviņu starpkontinentālajām raķetēm. Dienvidkoreja iepriekš norādīja, ka Phenjanas decembrī palaistā raķete ir spējīga sasniegt ASV.

ANO ir aizliegusi Ziemeļkorejai kodol un ballistisko tehnoloģiju izmēģinājumus jau kopš tās pirmajiem kodoltestiem 2006. un 2009. gadā.

Vēl pirms atomsprādziena Phenjana izplatīja videorulīti, kurā attēlots kāda jauna cilvēka sapnis par kosmiskā kuģa lidojumu un raķešu uzbrukumā sagrautu Ņujorku. Filmiņa no "Youtube" gan izņemta pēc datorspēļu ražotāja "Activision Games" pieprasījuma, kuri degošās pilsētas ainās saskatījuši savas spēles fragmentu. tomēr citas video kopijas joprojām ir pieejamas. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!