Zviedrija piektdien salu arhipelāgā pie Stokholmas pārtraukusi ārvalstu zemūdenes meklēšanas operācijas "galveno daļu", jūra paliek vien nelielas militārās vienības, vēsta ziņu vietne "The Local".

"Astoņos piektdienas rītā galvenā karaflotes izlūkošanas operācija, kas kopš pagājušās piektdienas notiek arhipelāgā, ir beigusies," teikts medijos izplatītā armijas paziņojumā.

Tas nozīmē, ka kuģi atgriežas savās bāzēs, bet meklēšanas reģionā paliek vien nelielas militārās vienības, skaidro zviedru raidsabiedrība SVT. 

Zviedrijas armija ir pārliecināta, ka ārvalstu zemūdens aktivitāte ir notikusi, bet identificēt robežu pārkāpēju nav izdevies. Pie Stokholmas meklētais objekts, domājams, ir "mazs peldlīdzeklis", preses konferencē piektdien paziņoja viceadmirālis Anderss Grenstads.

"Es nekad neesmu norādījis uz konkrētu valsti," paziņoja viceadmirālis, stāstot, ka Zviedrijai nav izdevies noteikt incidentā iesaistīto valsti.

Vietnes "The Local" aptaujāts eksperts ir norādījis, ka plašās meklēšanas operācijas vaininieks varētu būt maza zemūdene vai torpēdveida zemūdens transports. 

Vēstīts, ka karakuģi, helikopteri un vairāk nekā 200 karavīru kopš pagājušās piektdienas Stokholmas salu arhipelāgā meklēja kādu "ārvalstu zemūdens aktivitāti". Lai gan bruņoto spēku pārstāvji nenorādīja, kas varētu būt šī "ārvalsts", medijos parādījās informācija, ka tā varētu būt bojāta Krievijas zemūdene.

Maskava tādu iespējamību noliedza, norādot uz to, ka pie Zviedrijas varētu būt pamanīta Nīderlandes zemūdene. Amsterdama šīs Maskavas norādes noraidīja.

Iepriekš Zviedrija solīja, ka nepieciešamības gadījumā zemūdenes izcelšanai virs ūdens varētu tik pielietots militārs spēks.

Zemūdenes meklēšana kļuva ar lielāko tāda veida operāciju Zviedrijā kopš Aukstā kara beigām. Pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados Zviedrijas karaflote PSRS zemūdenes savos ūdeņos meklēja deismitiem reižu, norāda "The Local".

Zviedrijas Nacionālās aizsardzības koledžas lektors Tomass Reiss uzskata, ka visas norādes liek domāt, ka Krievija ir pārkāpusi Zviedrijas teritoriālo ūdeņu robežas. Viņaprāt, šāda veida spēka izrādīšana turpināsies tik ilgi, kamēr pie varas Krievijā būs Vladimirs Putins.

Krievijas aktivitātes varētu liecināt par gatavošanos karam, viņš pieļauj.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!